Ένας πράκτορας της διοίκησης του Αρχηγείου της αστυνομίας στη γαλλική πρωτεύουσα που υπηρετούσε στη Διεύθυνση Πληροφοριών, σκότωσε με μαχαίρι κουζίνας τέσσερα άτομα στις εγκαταστάσεις του Αρχηγείου της γαλλικής αστυνομίας στο κέντρο του Παρισιού λίγο μετά το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ο δράστης στην αρχή επιτέθηκε σε τρεις αστυνομικούς της Διεύθυνσης Πληροφοριών του Αρχηγείου της γαλλικής αστυνομίας και στη συνέχεια επιτέθηκε σε δυο γυναίκες στο κλιμακοστάσιο, ανέφερε υψηλόβαθμη αστυνομική πηγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Οι τρεις αστυνομικοί της υπηρεσίας πληροφοριών υπέκυψαν αμέσως στα τραύματά τους, καθώς και μία γυναίκα διοικητική πράκτορας της Διεύθυνσης Ασφαλείας περιοχής πρωτευούσης (DSPAP). Μία δεύτερη γυναίκα, η οποία εργάζεται στη Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Περσί με σοβαρά τραύματα.

Χάρτης του Παρισιού που δείχνει το σημείο της τραγωδίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δράστης της επίθεσης έπεσε νεκρός στην εσωτερική αυλή του μεγάρου του Αρχηγείου της αστυνομίας από τις σφαιρες ενός απλού αστυνομικού της Διεύθυνσης Δημόσιας Τάξης και Τροχαίας, οποίος πυροβόλησε με το υπηρεσιακό του πιστόλι αφού πρώτα προειδοποίησε τον δράστη να πετάξει το μαχαίρι.

Ο δράστης γεννήθηκε το 1974 στο Fort- De France της Καραϊβικής, και εργαζόταν ως ειδικός της πληροφορικής στο τεχνικό τμήμα της Διεύθυνσης πληροφοριών (DRPP). Οι σφαίρες του αστυνομικού της Τροχαίας τον πέτυχαν στο κεφάλι και σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων του πρόκειται για έναν υπάλληλο υπόδειγμα ο οποίος ποτέ δεν παρουσίασε κάποιο σημάδι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότ υπέφερε από κάποιο πρόβλημα συμπεριφοράς. Σε αυτό το πόρισμα κατέληξε και ο Υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, ο οποίος έσπευσε επί τόπου μαζί με τον πρόεδρο της γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ. 

Ο Κριστόφ Καστανέρ ανέβαλε για λίγες ώρες την αναχώρησή του για την Τουρκία και στη συνέχεια για την Ελλάδα που είναι οι δύο σταθμοί της περιοδείας του στην Αν. Μεσόγειο, προκειμένου να έχει συνομιλίες για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα.

Τα πρώτα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι ειδικοί στο Αρχηγείο είναι πως το φονικό αποτελεί εσωτερική υπόθεση της υπηρεσίας και για αυτόν τον λόγο η διεύθυνση Αντιτρομοκρατίας δεν ασχολείται με το ζήτημα. Ανακρίνεται η σύζυγος του δράστη, ενώ ειδική ομάδα ερευνά την κατοικία του. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν έσπευσε αμέσως στο Αρχηγείο της Αστυνομίας.

Η δημάρχος του Παρισιού Αν Χινταλγκό, η οποία και αυτή έσπευσε στο σημείο της τραγωδίας, έκανε λόγο για «φρικιαστική επίθεση», με πολύ βαρύ απολογισμό.

Όλη η περιοχή γυρω από το Αρχηγείο της αστυνομίας L’ ile – De la Cite ήταν περικυκλωμένο από αστυνομικές δυνάμεις μέχρι και τις πρώτες βραδινές ώρες.

Πηγές: Le monde, Libération

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης