Ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων στη Βοσνία Ράντοβαν Κάρατζιτς αγνοούσε τα πάντα για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995, υποστήριξε την Πέμπτη ο νομικός του σύμβουλος κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς κατηγορείται για τη σφαγή 8.000 Μουσουλμάνων, ανδρών και αγοριών, στην πόλη Σρεμπρένιτσα«Δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη που να δείχνει ότι ο κ. Κάρατζιτς σχεδίασε ή διέταξε την εκτέλεση κρατουμένων ή ότι κάτι τέτοιο τελούσε εν γνώση του» διαβεβαίωσε ο Πίτερ Ρόμπινσον, νομικός σύμβουλος του 69χρονου κατηγορουμένου, κατά την αγόρευσή του ενώπιον του δικαστηρίου. «Στην πραγματικότητα, τού έκρυψαν τα γεγονότα αυτά. Συνεπώς δεν είναι ένοχος γενοκτονίας» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια ημέρα νωρίτερα, την Τετάρτη, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς εξαπέλυσε επίθεση κατά των δικαστών, υπογραμμίζοντας στο κείμενο με το οποίο ολοκλήρωσε την υπερασπιστική του γραμμή πως σε βάρος του υπάρχουν «μόνο κατηγορίες και καμία απόδειξη». Ωστόσο, ο ίδιος αναγνώρισε ότι φέρει ηθική ευθύνη για τα όσα διέπραξαν οι Σέρβοι στη Βοσνία κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του ’90. Ο πολιτικός ηγέτης των Σέρβων έχει αναλάβει ο ίδιος τον ρόλο του συνηγόρου υπεράσπισης, καθώς αρνήθηκε να έχει δικηγόρο, παρά μόνο έναν νομικό σύμβουλο.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς κατηγορείται κυρίως για τη σφαγή σχεδόν 8.000 Μουσουλμάνων, ανδρών και αγοριών, από τις δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας τον Ιούλιο του 1995 στη Σρεμπρένιτσα. Πρόκειται για τη χειρότερη σφαγή που έχει διαπραχθεί στην Ευρώπη μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το κατηγορητήριο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σέρβος κατηγορούμενος λογοδοτεί για 11 κατηγορίες γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου, που φέρεται ότι διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία. Εκτιμάται ότι από το 1992 έως το 1995 έχασαν τη ζωή τους περίπου 100.000 άνθρωποι, ενώ άλλοι 2,2 εκατ. άλλοι εκτοπίστηκαν.

Η εισαγγελία έχει ζητήσει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ενώ ο 69χρονος πολιτικός συνεχίζει να δηλώνει αθώοςΣύμφωνα με την εισαγγελία, η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα εντάσσεται στην επιχείρηση εθνοκάθαρσης εκτεταμένων εδαφών της Βοσνίας που σχεδιάστηκε, σύμφωνα πάντα τη δικογραφία, από τον Ράντοβαν Κάρατζιτς μαζί με τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς και τον τότε πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1991. Στόχος της ήταν η εκδίωξη Μουσουλμάνων και Κροατών από τις ζώνες αυτές, ώστε να προκύψει στη συνέχεια μια περιοχή η οποία θα κατοικείται αποκλειστικά από Σέρβους.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου δεν αναμένεται πριν από τον Οκτώβριο του 2015. Η εισαγγελία, πάντως, έχει ζητήσει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς συνεχίζει να δηλώνει αθώος και υποστηρίζει ότι ήταν «ένας αληθινός φίλος των Μουσουλμάνων». Μάλιστα, στην έναρξη της δίκης του, τον Μάρτιο του 2010, είχε διαβεβαιώσει πως η… σφαγή της Σρεμπρένιτσα είναι ένας «μύθος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:
Νέος ομαδικός τάφος βρέθηκε στη Σρεμπρένιτσα, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Αυγούστου 2012, 13:46

Ξανάρχισε η δίκη του Mladic, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012, 01:10

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης