Ο απόστρατος στρατηγός Τζον Άλεν, ο πρώην διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και εκ των πρωταγωνιστών του πολέμου στο Ιράκ, διορίστηκε συντονιστής του διεθνούς συνασπισμού για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Χαλιφάτου, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ανακοίνωσε τον διορισμό του στρατηγού Τζον Άλεν στη θέση του ειδικού απεσταλμένου του προέδρου (των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα) για τον συνασπισμό» εναντίον των τζιχαντιστών, επεσήμανε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο στρατηγός θα δίνει αναφορά στον Τζον Κέρι. Αναπληρωτής του Άλεν αναλαμβάνει ο Μπρετ Μαγκάρκ, αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών αρμόδιος για το Ιράκ και το Ιράν. Ο στρατηγός Άλεν διοικούσε τις διεθνείς δυνάμεις στο Αφγανιστάν (Isaf) από το 2011 μέχρι το 2013. Τον Οκτώβριο του 2012 διορίστηκε ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, όμως ο διορισμός αυτός ανακλήθηκε στη συνέχεια, λόγω της έρευνας που ξεκίνησε σε βάρος του για μια ανάρμοστη σχέση που φέρεται ότι διατηρούσε. Συνταξιοδοτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2013. Στο Αφγανιστάν ο στρατηγός Άλεν επέβλεψε την αποχώρηση 33.000 Αμερικανών που είχαν σταλεί ως ενισχύσεις στα τέλη του 2009. Στο Ιράκ υπηρέτησε την τριετία 2006-8 και κατάφερε να σφυρηλατήσει πολλές σημαντικές σχέσεις με αρχηγούς σουνιτικών φυλών, στρέφοντάς τους κατά της Αλ Κάιντα αντί για τις αμερικανικές δυνάμεις.

Η στρατηγική αυτή, η αποκαλούμενη «αφύπνιση του Αλ Ανμπάρ», σε συνδυασμό με τις ενισχύσεις που στάλθηκαν στη χώρα, επεκτάθηκε κατόπιν σε όλο το Ιράκ και βοήθησε να βελτιωθεί η ασφάλεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης