Έπειτα από διαβουλεύσεις με τις ηγεσίες των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων της χώρας, και ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων αποσύρει, λόγω του ακόμη υψηλού αριθμού νέων λοιμώξεων νέου κορωνοϊού και της μεγάλης επιβάρυνσης στα νοσοκομεία, την αρχικά εξαγγελθείσα χαλάρωση.

«Απέχουμε πολύ από μία γενική χαλάρωση, τα επίπεδα μόλυνσης είναι ιδιαίτερα υψηλά στο ιδιωτικό περιβάλλον, ο ιός δεν σταματά πριν από τις γιορτές, ο κίνδυνος μόλυνσης συνεχίζει να είναι ακόμη πολύ υψηλός, η πανδημία κάθε άλλο παρά τέλειωσε», τονίζει ο Αυστριακός καγκελάριος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος, λέγοντας «δόξα τω θεώ» που είχε επιτυχία το lockdown, εφιστά την προσοχή ότι τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, οι Αυστριακοί θα έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη «δύσκολους καιρούς».

Τα νέα, αυστηροποιημένα μέτρα προβλέπουν υποχρεωτικά τεστ κορωνοϊού για περισσότερες επαγγελματικές ομάδες, και ότι τα ομόσπονδα κρατίδια θα μπορούν επίσης να εκδώσουν κανονισμό υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε πολυσύχναστους εξωτερικούς χώρους.

Ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε τον επόμενο γύρο μαζικών δωρεάν τεστ κορωνοϊού για τις 8 έως τις 10 Ιανουαρίου, με την προσφορά να ισχύει για όλους, ενώ στη Βιέννη αυτή η περίοδος θα παραταθεί έως τις 17 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως εκπαιδευτικοί, υπάλληλοι σε επαγγέλματα που υπάρχει σωματική επαφή ή στενή επαφή με τους πελάτες, θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ κάθε δύο εβδομάδες, ενώ αυτή την στιγμή επιλέγονται μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους οι επαγγελματικές ομάδες τις οποίες αφορά αυτό το μέτρο.

Οι εορτασμοί της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς πρέπει να γίνουν φέτος, σε μικρότερη κλίμακα και αρχικά, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα επιτρέπονται συναντήσεις έως και δέκα ατόμων από οποιοδήποτε αριθμό νοικοκυριών για τις γιορτές των Χριστουγέννων και την 31η Δεκεμβρίου, αλλά ούτως ή άλλως δεν είχε υπάρξει κάποιος γραπτός κανονισμός.

Τώρα, οι ισχύοντες περιορισμοί εξόδου, μεταξύ 20.00 και 6.00, θα αρθούν για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων όπως και την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά το πολύ δύο νοικοκυριά, με έως έξι ενήλικες και έξι παιδιά, θα επιτρέπεται να γιορτάσουν μαζί, καθώς, όπως τόνισε ο καγκελάριος Κουρτς, «τα πάρτι της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς θα σήμαιναν την καταστροφή για τον Ιανουάριο».

Για μια «αξιοπρεπή» Χριστουγεννιάτικη γιορτή, το πολύ δέκα άτομα από πολλά νοικοκυριά θα μπορούν να συναντηθούν στις 24 και 25 Δεκεμβρίου, αλλά από τις 26 Δεκεμβρίου, οι προηγούμενοι κανόνες ισχύουν και πάλι με περιορισμούς εξόδου από τις 20.00 έως τις 6.00 καθώς επίσης και οι περιορισμοί επαφής, δηλαδή θα μπορούν να συναντηθούν ιδιωτικά το πολύ δύο νοικοκυριά με μέγιστο αριθμό έξι ενηλίκων και έξι παιδιών.

Από την πλευρά του, ο αντικαγκελάριος και αρχηγός των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ επισημαίνει σε δηλώσεις του, πως στο μέλλον πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να διασφαλιστεί ότι τα τεστ θα πραγματοποιούνται τακτικά, για διαφορετικές ομάδες και επίσης περιφερειακά.

Για παράδειγμα, στοχοθετημένα τεστ θα μπορούν να διενεργηθούν σε περιοχές με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά μολύνσεων, προκειμένου να αποφευχθεί η καραντίνα για ολόκληρες περιοχές όπως συνέβαινε στο παρελθόν, και τα ίδια τα ομόσπονδα κρατίδια θα μπορούν να επιβάλλουν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ιδιαίτερα πολυσύχναστους εξωτερικούς χώρους.

«Φυσικά, τα ομόσπονδα κρατίδια υποστηρίζουν τα μέτρα που παρουσιάστηκαν, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν μεμονωμένες λεπτομέρειες που πρέπει να διευκρινιστούν και να συντονιστούν», δηλώνει ο κυβερνήτης του Σάλτσμπουργκ Βίλφριντ Χάσλαουερ, ο οποίος την περίοδο αυτή προεδρεύει της Διάσκεψης των Ομόσπονδων Κυβερνητών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης