Αυστρία: Χωρίς το Λαϊκό Κόμμα δεν θα είναι δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019, 19:54
Αυστρία: Χωρίς το Λαϊκό Κόμμα δεν θα είναι δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης

Χωρίς τη συμμετοχή του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, δεν θα είναι δυνατός ο σχηματισμός της μελλοντικής κυβέρνησης στην Αυστρία, μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου, συμπεραίνουν αναλυτές στη Βιέννη, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των έως τώρα δημοσκοπήσεων.

Στη βάση των αποτελεσμάτων αυτών, που αναμένεται πως δεν θα απέχουν από εκείνα στις κάλπες σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, προκύπτουν μόνον τρεις δυνατότητες ενός κυβερνητικού συνασπισμού που θα διέθετε την πλειοψηφία στο σύνολο των 183 εδρών της αυστριακής Βουλής και στον οποίο είναι προς τούτο απαραίτητη η συμμετοχή του Λαϊκού Κόμματος.

Ένας τέτοιος συνασπισμός, υπό την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος ως ισχυρότερου κόμματος - το οποίο σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται με ποσοστό μεταξύ 33% και 35% - μπορεί να υπάρξει, είτε με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, όπως συνέβαινε μέχρι τέλη Μαίου όταν διαλύθηκε η προηγούμενη μεταξύ τους κυβέρνηση, είτε με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, είτε με συνεργασία του Λαϊκού Κόμματος με τα δύο μικρότερα κόμματα, τους Πράσινους και το ΝΕΟΣ.

Ανάμεσα στο Λαϊκό και στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε υπάρξει τελευταία κυβερνητική συνεργασία τους στον συνασπισμό τους μεταξύ Ιανουαρίου 2007 και Δεκεμβρίου 2017, στην οποία ηγούνταν οι Σοσιαλδημοκράτες ως πρώτο κόμμα, ωστόσο μία νέα μελλοντική συνεργασία τους θεωρείται αρκετά δύσκολη.

Η δυσκολία αυτή προκύπτει εξαιτίας, αφενός των διαφορών τους ως προς ένα κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα και αφετέρου λόγω των αρνητικών, για τους Σοσιαλδημοκράτες, εμπειριών της τελευταίας χρονιάς του προηγούμενου συνασπισμού μεταξύ τους.

Επί πολλούς μήνες οι «σκληροπυρηνικοί» του Λαϊκού Κόμματος μπλόκαραν το κυβερνητικό έργο επιδιώκοντας πρόωρες εκλογές, ιδιαίτερα μετά την εκλογή, τον Μάιο του 2017, σε αρχηγό τους του 30 χρονου τότε υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος κατήγγειλε το συνασπισμό και υπήρξε στη συνέχεια ο μεγάλος νικητής των πρόωρων τελικά εκλογών του Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς.

Σε ό, τι αφορά την νέα κυβέρνηση μετά τις επερχόμενες εκλογές της μεθεπόμενης Κυριακής, την πλειοψηφία των εδρών θα συγκέντρωνε και ένας συνασπισμός ανάμεσα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και στο Κόμμα των Ελευθέρων.

Τούτο θεωρείται όμως τελείως απίθανο, αφού οι Σοσιαλδημοκράτες αποκλείουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε συνεργασία σε ομοσπονδιακό επίπεδο με το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα, καθώς ο αποκλεισμός αυτός αποτελεί πάγια αρχή τους ήδη από τη δεκαετία του 1980 όταν είχε αναδειχθεί αρχηγός των Ελευθέρων ο διαβόητος Γεργκ Χάιντερ.

Άλλες τρεις εκδοχές κυβερνητικού συνασπισμού δεν θα συγκέντρωναν την απαραίτητη πλειοψηφία εδρών στην αυστριακή Βουλή (σ.σ. Πάντα λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των έως τώρα δημοσκοπήσεων) και αυτές θα ήταν : συνασπισμός Λαϊκού Κόμματος - Πρασίνων, συνασπισμός Λαϊκού Κόμματος - ΝΕΟΣ, συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων.

Και στις τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύονται σήμερα, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς παραμένει σταθερά πρώτο με δεύτερο το Σοσιαλδημοκρατικό.

Σύμφωνα με τη μία δημοσκόπηση για λογαριασμό από κοινού, του εβδομαδιαίου πολιτικο-οικονομικού περιοδικου Profil, της ημερήσιας εφημερίδας Heute και του τηλεοπτικού σταθμού ATV, το Λαϊκό Κόμμα εμφανίζεται με ποσοστό 33% έναντι 31,5% του αποτελέσματός του στις τελευταίες εκλογές του Οκτωβρίου 2017.

Στη δεύτερη δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Kurier, το Λαϊκό Κόμμα φέρεται να συγκεντρώνει ποσοστό 35%, ενώ, και στις δύο δημοσκοπήσεις οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται στο 22% (26,9% στις εκλογές του 2017), όπως επίσης και στις δύο δημοσκοπήσεις το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, που μέχρι τα τέλη Μαίου συγκυβερνούσε με το Λαϊκό Κόμμα, εμφανίζεται με ποσοστό 20% (26% το 2017).

Για τους Πράσινους - που στις τελευταίες εκλογές του Οκτωβρίου 2017 βρέθηκαν κάτω από το όριο του 4% και δεν εκπροσωπούνταν στην απερχόμενη Βουλή - στην πρώτη δημοσκόπηση καταγράφεται ποσοστό 13% και στη δεύτερη 11%, με το θεωρούμενο νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) να βρίσκεται και στις δύο δημοσκοπήσεις στο 8% (5,3% το 2017).

Το κόμμα «Τώρα» (πρώην Λίστα Πιλτς) το οποίο είχε πρωτοεμφανιστεί στις τελευταίες εκλογές και είχε πετύχει την είσοδό του Βουλή με ποσοστό 4,4%, περιορίζεται τώρα στο 2%, σύμφωνα με τις δύο δημοσκοπήσεις, και φέρεται να μένει εκτός της επόμενης Βουλής.

Στην τρίτη δημοσκόπηση, για λογαριασμό της εφημερίδας Oesterreich, το Λαϊκό Κόμμα προηγείται με ποσοστό 35%, με δεύτερο το Σοσιαλδημοκρατικό με 22% και τρίτο το Κόμμα των Ελευθέρων με 19%, ενώ ακολουθούν οι Πράσινοι (11%), το ΝΕΟΣ (9%) και η Λίστα «Τώρα» (1%).

Οι πρόωρες εκλογές κατέστησαν αναγκαίες μετά τη διάλυση στα τέλη Μαΐου του κυβερνητικού συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων - που βρισκόταν στην εξουσία από τον Δεκέμβριο 2017 - εξαιτίας της «Υπόθεσης Ίμπιζα», στην οποία φέρεται να εμπλέκεται άμεσα ο πρώην αρχηγός των Ελευθέρων και πρώην αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019, 20:01