Η αποδοχή του κυβερνητικού έργου από τον πληθυσμό στην Αυστρία δεν είναι πλέον τόσο έντονη όσο κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, όταν το 76% δήλωνε ικανοποιημένο με την κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων, η οποία είχε αναλάβει καθήκοντα, πριν από σχεδόν δέκα μήνες, στις 7 Ιανουαρίου του 2020.

Ωστόσο, με ένα ποσοστό 55% να επικροτεί το έργο της, όπως διαπιστώνει αντιπροσωπευτική έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα, η παρούσα κυβέρνηση είναι ακόμα σε καλύτερη κατάσταση από όλους τους προηγούμενους κυβερνητικούς συνασπισμούς, από την έναρξη ανάλογων ερευνών το 2009.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΡΑ) και του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού ATV, σε ποσοστό 42% οι ερωτηθέντες είναι λιγότερο ή καθόλου ικανοποιημένοι από το έργο της κυβέρνησης.

Σε περίπτωση διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, το Λαϊκό Κόμμα εμφανίζεται στη δημοσκόπηση ως αδιαμφισβήτητα πρώτη δύναμη με ποσοστό 39%, ακολουθούμενο από τους Σοσιαλδημοκράτες με ποσοστό 22% και το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων στο 16%.

Στην τέταρτη θέση βρίσκονται οι Πράσινοι (ποσοστό 13%), και στην πέμπτη, με ποσοστό 9%, το θεωρούμενο νεοφιλελεύθερων τάσεων ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), με τους υπεύθυνους της δημοσκόπησης να σχολιάζουν ότι τα ποσοστά των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων –Λαϊκό και Πράσινοι– έπειτα από ένα ιδιαίτερα “υψηλό” τον περασμένο Απρίλιο, έχουν επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την κρίση του κορωνοϊού, και μόνο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έχει βελτιωθεί και είναι τώρα σταθερό σε πάνω από το 20%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους ίδιους, το υψηλό ποσοστό του Λαϊκού Κόμματος οφείλεται σε μεγάλο μέρος στην προσωπικότητα του αρχηγού του, του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος στο υποθετικό ερώτημα της δημοσκόπησης, ως προς μία απευθείας εκλογή καγκελαρίου, είναι πρώτος, με απόσταση από τους άλλους αρχηγούς, και ποσοστό 53%.

Η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ εμφανίζεται με ποσοστό 18%, ο αρχηγός των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ με 14%, ενώ ως καγκελάριο οι πολίτες θα ψήφιζαν τον αρχηγό των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ σε ποσοστό 9% , τη δε αρχηγό του ΝΕΟΣ Μπεάτε Μάινλ-Ράιζινγκερ σε ένα 6%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης