Είκοσι μήνες μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές στην Αυστρία και σχεδόν μία εβδομάδα μετά τις περιφερειακές εκλογές σε δύο από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων -το μεγαλύτερο της αυστριακής αντιπολίτευσης- εμφανίζεται σε δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Der Standard», ως πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα με ποσοστό 28 %, με τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα στην Αυστρία, το Σοσιαλδημοκρατικό και το (συντηρητικό) Λαϊκό, να ακολουθούν με ποσοστό 23 % έκαστο.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας και πριν από την χθεσινή υπογραφή συμφωνίας στο ομόσπονδο κρατίδιο Μπούργκενλαντ ανάμεσα στο τοπικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το τοπικό Κόμμα των Ελευθέρων για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Το εν λόγω γεγονός έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από οργανώσεις και ανώτερα στελέχη των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών για αυτήν την παραβίαση ψηφισμάτων τους στο παρελθόν, με τα οποία απέκλειαν οποιαδήποτε συνεργασία με τους Ελευθέρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι η τρίτη φορά εφέτος που το Κόμμα των Ελευθέρων εμφανίζεται σε ομοσπονδιακό επίπεδο πρώτο σε δημοσκόπηση και αυτό -όπως σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές- χωρίς να καταβάλλει ιδιαίτερες προσπάθειες ο αρχηγός του Χάιντς Κρίστιαν Στράχε που θεωρείται η σκληρότερη εκδοχή του πρώην ηγέτη των Ελευθέρων Γεργκ Χάιντερ.

Η άνοδος του κόμματος και η αύξηση της επιρροής του στους ψηφοφόρους, όπως έδειξαν και οι εκλογές της Κυριακής, οφείλεται στις πρόσφατες εξελίξεις, όπως είναι η μεγάλη αύξηση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου στην Αυστρία και η άνοδος της ανεργίας. Η τελευταία ξεπέρασε τις 400.000, έστω αν και η χώρα έχει (μετά τη Γερμανία) το δεύτερο χαμηλό ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη δημοσκόπηση της «Der Standard», στην τέταρτη θέση εμφανίζονται οι Πράσινοι με ποσοστό 15 % και στην πέμπτη το νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) με 6 %, ενώ το κόμμα του Αυστροκαναδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ -το οποίο στις τελευταίες εκλογές είχε αποσπάσει ποσοστό 5,7 % και εκπροσωπείται στην αυστριακή Βουλή- καταγράφει ποσοστό μόλις 1 %.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις τελευταίες εθνικές εκλογές στην Αυστρία στις 29 Σεπτεμβρίου του 2013, οι Σοσιαλδημοκράτες -οι οποίοι, όπως και τα προηγούμενα πέντε χρόνια (2008-2013), ηγούνται εκ νέου της κυβέρνησης συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα- είχαν αναδειχθεί πρώτο κόμμα με ποσοστό 26,8 %, με δεύτερο το Λαϊκό Κόμμα και 24 %, ενώ ακολουθούσαν το Κόμμα των Ελευθέρων με 20,5 %, οι Πράσινοι με 12,4 %, η Ομάδα Στρόναχ με 5,7 % και η ΝΕΟΣ με 5 %.

Στην ίδια δημοσκόπηση και στην ερώτηση για την απευθείας εκλογή καγκελαρίου (αρχηγού της κυβέρνησης), την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο νυν αντικαγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Ράινχολντ Μιτερλένερ με ποσοστό 23 %, ακολουθούμενος από τον καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν με 18 %, τον αρχηγό των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε (17 %) και την επικεφαλής των Πρασίνων Εύα Γλαβίσνικ (10 %).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης