Την επισήμανση ότι πριν από τον Απρίλιο δεν πρόκειται να υπάρξει στην Αυστρία απόφαση ως προς διευκολύνσεις απέναντι σε εκείνους οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, κάνει σε δηλώσεις του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) ο υπουργός Υγείας Ρούντολφ Άνσομπερ, ο οποίος προέρχεται από τους Πράσινους που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα του ομοσπονδιακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς.

Σε άλλες δηλώσεις του, σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε θετικός, καταρχήν, σε ένα ευρωπαϊκό διαβατήριο εμβολιασμού -το οποίο υποστήριξε νωρίτερα ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς- αλλά εξέφρασε ταυτόχρονα κάποιες επιφυλάξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ένα διαβατήριο ως άνοιγμα πόρτας για άνιση μεταχείριση στην κοινωνία, όπως συμβαίνει στο Ισραήλ, είναι ένα εξαιρετικά πολιτικό, ηθικό ζήτημα και μία ενδιαφέρουσα συζήτηση που θα πρέπει να διεξαχθεί, και το εάν το θέλουμε (σ.σ. το διαβατήριο), αυτό εξαρτάται επίσης από το πόσο μεγάλο είναι το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Το ίδιο επιφυλακτική στο ζήτημα πιθανών ελευθεριών για εμβολιασμένους, εμφανίστηκε η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, η αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού, η οποία είναι η ίδια διακεκριμένη επιδημιολόγος και διετέλεσε υπουργός Υγείας στην τελευταία κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος.

«Όταν τώρα ακούω ότι 4% του πληθυσμού έχουν εμβολιαστεί (…) όλοι μας θέλουμε να εμβολιαστούμε. Αλλά, ενόσω μόνο το 4% έχει τη δυνατότητα να το κάνει, επειδή η οργάνωση είναι τόσο αργή και τα εμβόλια δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, τότε δεν τίθεται θέμα συζήτησης», ανέφερε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, αυτό θα ήταν μειονέκτημα για όσους θέλουν να εμβολιαστούν αλλά δεν μπορούν, και επιπλέον, κατά τη γνώμη της, τα επιστημονικά δεδομένα θα πρέπει να αποδείξουν σαφώς ότι ένας εμβολιασμένος δεν μεταδίδει τον ιό.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος για θέματα Υγείας, αντιδήμαρχος της Βιέννης Πέτερ Χάκερ τονίζει ότι πρέπει να διεξαχθεί μια “εις βάθος συζήτηση” σχετικά με το εάν πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί για μη εμβολιασμένους, επειδή υπάρχουν πολλές μεταδοτικές ασθένειες για τις οποίες «κανείς δεν θα σκεφτόταν ποτέ» να πράξει κάτι τέτοιο, «και αυτό είναι μία πραγματική ανατροπή ταμπού».

Έντονη κριτική στο θέμα καθιέρωσης πιστοποιητικού εμβολιασμού ασκείται από το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων της αντιπολίτευσης, με την εκπρόσωπό του, την Πέτρα Στέγκερ, να καταγγέλλει ότι «υποχρεωτικό τεστ, υποχρεωτικός εμβολιασμός, υποχρεωτική επισήμανση, ο καγκελάριος Κουρτς δεν μπορεί να ξεφύγει από το όνειρο της λαϊκής παρακολούθησης».

Η ίδια χαρακτήρισε μάλιστα ως «τρομακτικό το επιχείρημα του καγκελάριου ότι με αυτόν τον τρόπο θέλει να επιτύχει την μέγιστη ελευθερία, καθώς εδώ πρόκειται για θέμα μίας πλήρους παρακολούθησης».

Σημειώνεται πως, λίγες ώρες πριν από την έναρξη των σημερινών εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς είχε τοποθετηθεί υπέρ της πρότασης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Σε δηλώσεις του, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος τόνιζε ότι «χρειάζεται ένα πράσινο διαβατήριο για όποιον έχει εμβολιαστεί ή που μόλις πέρασε τον κορωνοϊό και ως εκ τούτου έχει ανοσία, ή έχει κάνει ένα νέο τεστ», επισημαίνοντας ότι εάν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, το εγχείρημα θα «προσεγγιστεί σε εθνικό επίπεδο».

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς δημοσιοποίησε την πρότασή του πριν από τη διήμερη διαδικτυακή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στην οποία, όπως δήλωσε, προτίθεται να την κάνει θέμα και να την υποστηρίξει, διότι, κατά την άποψή του, «χρειαζόμαστε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πάλι πίσω την ελευθερία να ταξιδεύουμε».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης