Την πάγια θέση του, ενάντια στην υποδοχή επιπλέον, νέων προσφύγων στη χώρα, ακόμη και παιδιών ή γυναικών, επανέλαβε σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “όποιος υποδέχεται γυναίκες και παιδιά, υποδέχεται το ίδιο καλά τους πατέρες και τους άνδρες”.

Ο ίδιος, όπως είπε, υποστηρίζει ότι “η πλέον εύστοχη βοήθεια είναι εκείνη επί τόπου και όχι το πείραμα της απεριόριστης υποδοχής στην Ευρώπη”, και ως εκ τούτου η κυβέρνηση πρόκειται να διπλασιάσει το ποσό που θα συγκεντρωθεί από τις δωρεές των πολιτών μέχρι το Πάσχα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης για τους πρόσφυγες στο Ιντλίμπ της Συρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα σήμερα, σε ανακοίνωσή του, ο καγκελάριος, ο οποίος μεθαύριο, Τρίτη, θα υποδεχθεί στη Βιέννη σε επίσημη επίσκεψη τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε τονίσει πως “σε αυτή την δύσκολη κατάσταση, που συνειδητά προκάλεσε και επέφερε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, η Ελλάδα χρειάζεται την πλήρη αλληλεγγύη και υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

“Η ΕΕ πρέπει να έχει ενότητα και να μην δείξει αδυναμία απέναντι στην Τουρκία”, είχε επισημάνει ανακοινώνοντας ταυτόχρονα συνδρομή προς την Ελλάδα σε διμερές επίπεδο, πέραν εκείνης στο πλαίσιο της ΕΕ, και σημειώνοντας ότι έχει δώσει εντολή στον υπουργό Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ να δρομολογήσει τις αυστριακές υποστηρικτικές παροχές, σε συνεννόηση με τους Έλληνες συναδέλφους.

Στη συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση, ο καγκελάριος Κουρτς προειδοποίησε πως εκατομμύρια ανθρώπων θα μπορούσαν να ξεκινήσουν για την Ευρώπη “εάν πέσουν τα τουρκο-ελληνικά σύνορα”, καθώς, κατά την άποψή του, “έχουμε εκατομμύρια ανθρώπους που θέλουν να ξεκινήσουν για την Ευρώπη, εάν έχουν την εντύπωση ότι θα περάσουν”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως παρατήρησε, σε όλο τον κόσμο 100 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε φυγή “και αυτό δεν είναι υπερβολή, αλλά η πραγματικότητα”, και σε περίπτωση που υπάρξει μία επέλαση στα σύνορά της, η Αυστρία είναι προετοιμασμένη να τα προστατεύσει.

Για τον ίδιο, η απαίτηση που προέβαλε το κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) της αντιπολίτευσης για την υποδοχή 500 γυναικών και παιδιών από τα ελληνικά νησιά, είναι “εν μέρει κάπως ανέντιμη”, γιατί, όπως σημείωσε, η Αυστρία έχει δεχθεί μόνον τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο 2.500 αιτήσεις ασύλου.

Ο καγκελάριος είχε απορρίψει ήδη την Τετάρτη την έκκληση, που είχε απευθύνει νωρίτερα ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, για την υποδοχή προσφύγων στην Αυστρία, με προτεραιότητα στις γυναίκες και στα παιδιά “εφόσον προκύπτει λόγος παροχής ασύλου”.

“Η γραμμή μας, ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση, είναι σαφής, ότι δηλαδή προαιρετικά δεν πρόκειται να υπάρξει επιπλέον υποδοχή (σ.σ. προσφύγων) στην Αυστρία”, είχε τονίσει ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Σύμφωνα με τον ίδιο “η Αυστρία είναι μεταξύ των ισχυρότερα επιβαρυμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν υπάρχει άλλη χώρα παγκοσμίως και πολύ περισσότερο στην Ευρώπη, η οποία να έχει δεχθεί περισσότερους κατά κεφαλή πρόσφυγες, όπως η Αυστρία”.

Ως εκ τούτου, ο ίδιος υποστηρίζει, όπως διευκρίνισε ότι κατ΄αρχήν θα πρέπει να υπάρξει μία καλή ένταξη αυτών που ήδη βρίσκονται στην Αυστρία, όπου, όπως σημείωσε, υπάρχουν, για παράδειγμα, 30.000 που δικαιούνται άσυλο, οι οποίοι είναι άνεργοι και θα ήταν καλό να βρεθούν στην αγορά εργασίας.

Ο Αυστριακός καγκελάριος παραπέμποντας σε μία σειρά αριθμών σε σχέση με το προσφυγικό επισήμανε ότι μόνον τον περασμένο χρόνο έγιναν δεκτοί στην Αυστρία 10.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων αρκετές χιλιάδες γυναίκες και παιδιά, ενώ, όπως παρατήρησε, μέσα στα προηγούμενα πέντε χρόνια υποβλήθηκαν συνολικά 200.000 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης