Την «πλήρη κατάργηση του ορίου κόστους κατά την προμήθεια εμβολίων», ζητά το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Αυστρία, το Σοσιαλδημοκρατικό, το οποίο μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να καταθέσει σχετικό αίτημα στη Βουλή στη Βιέννη.

Σε σημερινές δηλώσεις του, ο αρμόδιος των Σοσιαλδημοκρατών για θέματα Υγείας Φίλιπ Κούχερ καταγγέλλει ότι το αρχικά προβλεπόμενο ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια εμβολίων κατά του κορωνοϊού, περιορίζεται στον προϋπολογισμό του 2021 σε μόνον 120 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη και με το αρχικό όριο των 200 εκατομμυρίων ευρώ, ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι από τα πιο ακριβά εμβόλια από την Pfizer, την BioNTech και τη Moderna, δεν θα μπορούσαν να παραγγελθούν αρκετές δόσεις για την Αυστρία, επισημαίνει ο ίδιος.

Προσθέτει δε, ότι «σύμφωνα με αυτό το ανώτατο όριο, οι υπάλληλοι έπρεπε να βασίζονται από την αρχή στην AstraZeneca, που είχε το φθηνότερο εμβόλιο, και οι καθυστερήσεις που μας πλήττουν σήμερα έγιναν αποδεκτές επειδή η γραφίδα εξοικονόμησης ποσών τέθηκε σε λάθος μέρος».

Στις δηλώσεις του, ο Φίλιπ Κούχερ παραπέμπει στο παράδειγμα του Ισραήλ, όπου, όπως σημειώνει, μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί 660 εκατομμύρια ευρώ για εμβολιασμούς και προγραμματίζονται περαιτέρω δαπάνες του ίδιου ύψους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικά όσον αφορά την προμήθεια εμβολίων, πρέπει να ισχύει η αρχή «ας κοστίσει όσο θέλει», τονίζει ο αρμόδιος σε θέματα Υγείας των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι ηγούνταν όλων των αυστριακών κυβερνήσεων μεταξύ 1970 και 2017, με εξαίρεση την περίοδο 2000-2006 της δεξιάς-ακροδεξιάς διακυβέρνησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης