Πριν ακόμη στεγνώσει η «μελάνη» της απόφασης του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου για ακύρωση και επανάληψη του δευτέρου γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών, έπειτα από σχετική προσφυγή του, ερωτήματα εγείρει η πρόθεση του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων να προσβάλει το αποτέλεσμα και του νέου, επαναληπτικού γύρου των εκλογών στις 2 Οκτωβρίου ή και άλλων γύρων, προφανώς μέχρις ότου υπάρξει ένα αποτέλεσμα αρεστό στο κόμμα.

Την πρόθεσή τους αυτή διατύπωσε την Πέμπτη ο δεύτερος υπαρχηγός των Ελευθέρων Χάραλντ Στέφαν, σε δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier, τονίζοντας πως μία εκ νέου προσφυγή είναι πιθανή, αν συμβούν και πάλι παρατυπίες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά το γεγονός πως στην απόφαση του το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν διαπιστώνει απολύτως καμία περίπτωση νοθείας κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Χάραλντ Στέφαν ισχυρίζεται ότι υπήρξε νοθεία, καθώς «υπήρχε η δυνατότητα για νοθεία».

Με την απόφασή του για ακύρωση και επανάληψη ολόκληρης της εκλογικής διαδικασίας, το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε αποδεχθεί την προσφυγή κατά του εκλογικού αποτελέσματος από την πλευρά του Κόμματος των Ελευθέρων, του οποίου ο υποψήφιος στις εκλογές και υπαρχηγός, ο Νόρμπερτ Χόφερ, είχε ηττηθεί οριακά με ποσοστό 49,7%, έναντι 50,3% του νικητή των εκλογών, υποψήφιου των Πράσινων Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Σε δηλώσεις του, ο Λόταρ Λοκλ, επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του νικητή των εκλογών Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, επισημαίνει πως η πρόθεση των Ελευθέρων να προσβάλουν και το επόμενο εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί απόδειξη ότι δεν σέβονται ούτε το Σύνταγμα ούτε τη Δημοκρατία ούτε την ετυμηγορία των ψηφοφόρων και θα επιδιώκουν την επανάληψη της διαδικασίας έως ότου το εκλογικό αποτέλεσμα είναι υπέρ του υποψηφίου τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ίδιο, με τον τρόπο αυτό το Κόμμα των Ελευθέρων καθιστά το Συνταγματικό Δικαστήριο και τη Δημοκρατία μέρος του παιχνιδιού των μικροκομματικών του συμφερόντων.

Την επιμονή των Ελευθέρων στους ισχυρισμούς περί δήθεν νοθείας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών κατήγγειλε και ο Γκέοργκ Νίντερμιουλμπιχλερ, γενικός γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος επισημαίνοντας ότι το Κόμμα των Ελευθέρων υποδαυλίζει εκ νέου την ανασφάλεια στον πληθυσμό και καλλιεργεί αρνητικό κλίμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης