Αυστρία: Κριτική στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ασκεί ο υπουργός Εξωτερικών

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2021, 05:00
Αυστρία: Κριτική στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ασκεί ο υπουργός Εξωτερικών

"Η κρίση του κορωνοϊού δείχνει ότι χρειάζονται επειγόντως προσαρμογές στο σύστημα και ότι υπάρχει μεγάλη διστακτικότητα στην έγκριση των εμβολίων", τονίζει ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, σε κριτική που άσκησε την Παρασκευή, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει "να επιστρέψει σε ασφαλή πορεία που θα εξασφαλίζει ταχεία πρόοδο στην κάλυψη των εμβολιασμών".

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού από την φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson χρησιμοποιείται ήδη στη Βρετανία και είναι "ακατανόητο γιατί διαρκεί τόσο πολύ στην Ε.Ε.", επικρίνει ο ίδιος σε δηλώσεις του στη Βιέννη, σημειώνοντας ότι ο EMA, με έδρα το 'Αμστερνταμ, "πρέπει εδώ να ενεργήσει πιο γρήγορα" και πως "η βάση δεδομένων για την απόφαση έπρεπε να είχε δοθεί πολύ πιο πριν".

"Δεν επιτρέπεται να μείνουμε πίσω διεθνώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ακολουθήσει γρήγορα το ίδιο, και ειδικότερα να αποφύγει να οδηγηθούν τα κράτη-μέλη σε μεμονωμένες ενέργειες λόγω καθυστέρησης στην έγκριση, καθώς η από κοινού προμήθεια του εμβολίου ήταν μια απολύτως ορθή προσέγγιση, και αυτό δεν επιτρέπεται να ανατραπεί τώρα", προειδοποιεί ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος υπενθυμίζει επίσης την υποχρέωση έναντι τρίτων χωρών, διότι, όπως παρατηρεί, "κανένας δεν είναι ασφαλής ενόσω δεν είναι όλοι ασφαλείς, και δεν μπορούμε ούτε να έχουμε περαιτέρω καθυστέρηση στην έγκριση εμβολίων στην Ε.Ε., ούτε λευκές κηλίδες στον χάρτη των εμβολιασμών".

Στη διαχείριση των εμβολίων από την Ε.Ε. ασκείται κριτική εδώ και εβδομάδες, αφότου έγινε γνωστό ότι οι παραδόσεις από τους παρασκευαστές Biontech / Pfizer και Astrazeneca καθυστερούν ή δεν τηρούνται πλήρως.

Στην Αυστρία, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε ζητήσει ήδη τον Ιανουάριο, μαζί με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Τσεχίας και την πρωθυπουργό της Δανίας, την ταχύτερη έγκριση εμβολίων από τον EMA.

Την, Πέμπτη, η Αυστριακή υπουργός Καγκελαρίας, αρμόδια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Καρολίνε Έντσταντλερ, ζήτησε να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατόν η έγκριση εμβολίων όπως αυτά της Johnson & Johnson, τονίζοντας πως "δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτό θα διαρκέσει έναν μήνα".

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, το οποίο ηγείται του αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού με τους Πράσινους, διαθέτει καλές επαφές με τους παρασκευαστές εμβολίων, και για παράδειγμα, ο διευθύνων σύμβουλος της Johnson & Johnson Medical Austria είναι ο πρώην γενικός γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος Πέτερ Μακ Ντόναλντ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2021, 05:00