Υπέρ της υποδοχής ασυνόδευτων παιδιών από την Ελλάδα τάσσεται ο κυβερνήτης του κρατιδίου της Καρινθίας

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2020, 18:42
Υπέρ της υποδοχής ασυνόδευτων παιδιών από την Ελλάδα τάσσεται ο κυβερνήτης του κρατιδίου της Καρινθίας

Υπέρ της υποδοχής ασυνόδευτων ανηλίκων από ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς, κάτι στο οποίο είναι έτοιμη να προχωρήσει η Καρινθία, τάχθηκε ο κυβερνήτης του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου της Καρινθίας, Πέτερ Κάιζερ, ζητώντας να ληφθεί ως πρότυπο η σχετική απόφαση που έλαβε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση.

Προειδοποιώντας, ότι με τις πληρωμές δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία δεν λύνονται τα προβλήματα, αλλά απλά και μόνον «αγοράζεται χρόνος», ο κυβερνήτης ζήτησε να υπάρξει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, «συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας», επαναφορά μίας νόμιμης κατάστασης και να γίνει κάθε τι δυνατό ώστε να φθάνουν οι ανθρωπιστικές βοήθειες και να μην μπορούν να είναι μόνον καταβολές χρηματικών ποσών.

Ο ίδιος, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό ασυνόδευτων παιδιών που θα μπορούσε να υποδεχθεί το ομόσπονδο κρατίδιό του, τόνισε πως δεν χρειάζεται τώρα μία συζήτηση για αριθμούς, για γυναίκες και παιδιά, αλλά πρόκειται για την βασική προσέγγιση ότι, ενόψει της επικρατούσας κατάστασης, μία Ευρώπη 27 κρατών πρέπει να δημιουργήσει μία νομική βάση που θα επιτρέπει να βοηθηθούν αυτά τα παιδιά.

Ο Πέτερ Κάιζερ, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, είναι ο πρώτος κυβερνήτης ομόσπονδου κρατιδίου στην Αυστρία, ο οποίος υποστηρίζει ανοικτά το θέμα υποδοχής ασυνόδευτων ανηλίκων, διαμηνύοντας και την σχετική πρόθεση της Καρινθίας.

Ήδη, στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, ο δήμαρχος του Ίνσμπρουκ, πρωτεύουσας του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου του Τιρόλου, Γκέοργκ Βίλι, είχε δηλώσει προθυμία να δεχθεί στην πόλη του έως και 200 πρόσφυγες από την Ελλάδα, ζητώντας ταυτόχρονα «λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα», να υπάρξει μία κατανομή τους στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «εάν αρκετές χώρες -και στην καλύτερη περίπτωση όλες οι χώρες- της Ε.Ε. υποδεχθούν ένα μέρος των προσφύγων, τότε θα είναι δυνατόν να τερματιστεί αυτό το δράμα».

«Η Αυστρία έχει την υποχρέωση να κάνει κάτι και μάλιστα πολύ περισσότερα από τώρα, η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, και γι΄ αυτό Αυστρία πρέπει να αναλάβει ένα μέρος αυτών των προσφύγων», τόνισε ο προερχόμενος από το συγκυβερνών στην Αυστρία κόμμα των Πράσινων Γκέοργκ Βίλι.

Το παράδειγμα του δημάρχου του Ίνσμπρουκ, ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες αρκετοί δήμαρχοι και κοινοτάρχες στην Αυστρία, ιδρύοντας μία «Πρωτοβουλία» και διαμηνύοντας την προθυμία τους να υποδεχθούν πρόσφυγες στις περιοχές τους. 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2020, 18:51