Το ακροδεξιό κόμμα των Ελεύθερων (FPÖ), το οποίο αναμένεται ότι θα μετατραπεί στον διαμορφωτή των πολιτικών ισορροπιών στην Αυστρία μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, θα επιδιώξει η χώρα να ενταχθεί στην Ομάδα του Βίσεγκραντ, την οποία συγκροτούν κράτη της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης που αντιτίθενται ιδίως στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Οι ευρωσκεπτικιστές ηγέτες της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας αρνούνται να δεχθούν ή να εφαρμόσουν τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις ανακατανομής προσφύγων που εγκρίθηκαν κατόπιν των πιέσεων των δυτικοευρωπαϊκών χωρών από την Ε.Ε. Απορρίπτουν επίσης τις προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ οι οποίες συνεπάγονται την εκχώρηση μεγαλύτερου μέρους της εθνικής κυριαρχίας των κρατών μελών στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το FPÖ, το οποίο προβλέπεται ότι θα συμμετέχει στον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό της Αυστρίας, αξιώνει επίσης μια πιο αποκεντρωμένη Ε.Ε.

Ο ηγέτης των Ελεύθερων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε τόνισε ότι «θα ενισχύσουμε τις επαφές μας με τα κράτη του Βίσεγκραντ» και πρόσθεσε «θα ήταν καλό αν μπορούσαμε να γίνουμε χώρα μέλος της Ομάδας του Βίσεγκραντ», κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής τηλεμαχίας στην οποία πήρε μέρος και ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Κρίστιαν Κερν. Η εκπομπή επικεντρώθηκε σε ζητήματα όπως η ανάσχεση των ροών προσφύγων και μεταναστών και οι εξουσίες των Βρυξελλών.

Οι Ελεύθεροι και οι Σοσιαλδημοκράτες δίνουν μάχη για τη δεύτερη θέση στις εκλογές της Κυριακής. Συγκεντρώνουν περί το 25% της πρόθεσης ψήφου το καθένα, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ελεύθεροι ετοιμάζονται να αποτελέσουν τον ήσσονα εταίρο του επόμενου κυβερνητικού συνασπισμού της Αυστρίας με δεδομένο το ότι το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) δεν αναμένεται να υπερβεί το ποσοστό που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις (33%) τόσο ώστε να εξασφαλίσει αυτοδυναμία, αλλά και με δεδομένες τις βαθιές διαφορές ανάμεσα στα κόμματα της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς.

Όπως και ο Στράχε, ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος και υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς έχει εξάρει τον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν διότι ύψωσε έναν φράκτη στα σύνορα της χώρας του για να εμποδίσει την έλευση μεταναστών στην ΕΕ.

Στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τον κίνδυνο διαρροών προς το FPÖ, τα δύο κόμματα εξουσίας άλλαξαν άρδην θέσεις το τελευταίο διάστημα τασσόμενα εναντίον της μετανάστευσης και καλώντας να συρρικνωθούν οι εξουσίες της ΕΕ.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσκάλεσε τους ηγέτες των χωρών μελών της Ομάδας του Βίσεγκραντ σε μια συνάντηση τη 18η Οκτωβρίου, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για την αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε αυτές και τις ισχυρότερες δυνάμεις της Ε.Ε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης