Σε μία ευρεία συνεργασία για την περαιτέρω αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Αυστρία, μέσω και της από κοινού επεξεργασίας του προαναγγελθέντος συστήματος «φωτεινού σηματοδότη», συμφώνησαν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Βιέννη και οι κυβερνήσεις των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων, με στόχο μία ομοιόμορφη προσέγγιση, διατηρώντας παράλληλα το περιφερειακό πεδίο δράσης, ώστε να αποφεύγεται ένα νέο «lockdown» σε παναυστριακό επίπεδο.

Ο υπουργός Υγείας Ρούντολφ Άνσομπερ είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα τη λειτουργία στην Αυστρία, το αργότερο από τον Σεπτέμβριο, ενός συστήματος «φωτεινού σηματοδότη», που, όπως ένας χάρτης για κίνδυνο χιονοστιβάδας, θα δείχνει «με την πρώτη ματιά» την τρέχουσα κατάσταση και πόσο υψηλός είναι ο κίνδυνος μόλυνσης με τον κορωνοϊό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ένας «φωτεινός σηματοδότης κορωνοϊού» θα βοηθά στο μέλλον στην αξιολόγηση του κινδύνου και στην εκτίμηση πόσο υψηλός είναι, τόσο σε ομοσπονδιακό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων της χώρας.

«Ένα απλό σχήμα τεσσάρων σταδίων από κόκκινο σε πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο» θα μπορεί, πάνω σε επιστημονική βάση, να καθιστά ορατή την τρέχουσα κατάσταση και επίσης να δείχνει πότε απαιτούνται πρόσθετα μέτρα και πότε μπορούν να χαλαρώσουν τα μέτρα, είχε αναφέρει ο ίδιος.

Ένα σύστημα «φωτεινού σηματοδότη» και επομένως μια περιφερειακή διαφοροποίηση των μέτρων κατά της πανδημίας είχε ζητηθεί από ειδικούς ήδη πριν από εβδομάδες, με τον δήμαρχο του Ίνσμπρουκ Γκέοργκ Βίλι να είναι ο πρώτος πολιτικός που το είχε υποστηρίξει ήδη στα τέλη Μαΐου, αλλά τότε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε αντιδράσει αρνητικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα τέτοιο μοντέλο έχει ήδη αναπτυχθεί στο Γκρατς από τον εμπειρογνώμονα σε θέματα δημόσιας υγείας Μάρτιν Σπρένγκερ, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν τα δεδομένα εισάγονται γρήγορα από τις περιφερειακές υγειονομικές αρχές, προκειμένου να αποκλείσουν τη δυνατότητα εξάπλωσης πέρα από την περιοχή.

Στο μεταξύ, τα τεστ Screening που πραγματοποιούνται εδώ και μερικές ημέρες σε ολόκληρη την Αυστρία έφεραν στο φως τις πρώτες περιπτώσεις και από τα 2.744 τεστ, δέκα ήταν θετικά, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στη Βιέννη.

Οι περισσότερες μολύνσεις SARS-CoV-2 -οκτώ περιπτώσεις- βρέθηκαν σε επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης, δύο σε σφαγεία, ενώ ένα μέρος των περιπτώσεων αφορούν το ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας.

Το πρόγραμμα Screening, το οποίο υλοποιείται επιπλέον των συμβατικών διαγνωστικών τεστ, εκ των οποίων 675.000 έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, έχει ως αποστολή τη διενέργεια τεστ σε άτομα σε περιοχές κινδύνου που δεν έχουν συμπτώματα και τα «καλά νέα» είναι ότι έως τώρα δεν έχουν βρεθεί κρούσματα σε οίκους ευγηρίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το πρόγραμμα, του οποίου τη χρηματοδότηση αναλαμβάνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, πρόκειται τώρα να επεκταθεί σταδιακά, και το επόμενο βήμα θα είναι τα εθελοντικά τεστ, μεταξύ άλλων, στους συνεργάτες υγειονομικών δομών, στα γηροκομεία, στους εργαζομένους σε 24ωρη βάση σε παροχή φροντίδας, τους βοηθούς συγκομιδής και τους υπαλλήλους μεταφορικών εταιρειών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης