Δραματική αύξηση παρουσίασε μέσα στο 2015 ο αριθμός των ποινικών αδικημάτων στην Αυστρία με ακροδεξιά, ξενοφοβικά, ρατσιστικά και αντισημιτικά κίνητρα, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Αυστριακή Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος και Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της συγκεκριμένης υπηρεσίας, Πέτερ Γκρίντλινγκ, ο αριθμός αυτών των αδικημάτων αυξήθηκε πέρυσι κατά 54,1% σε σχέση με το 2014 και έφθασε τα 1.156 έναντι των 750 έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ το ποσοστό εξιχνίασης των εγκλημάτων αυξήθηκε από το 59,7% στο 65,1%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αριθμός των μηνύσεων για ακροδεξιά αδικήματα ανήλθε σε 1.691, από τα οποία τα 953 σχετίζονταν με τον αποκαλούμενο «Νόμο Ναζιστικής Απαγόρευσης» και 695 με τον Ποινικό Κώδικα (και από αυτά τα 282 για υποδαύλιση μίσους και τα 289 για βλάβη ξένης περιουσίας).

Τα αδικήματα αυτά διακρίνονται ως:

  • ακροδεξιά σε ποσοστό 45,2%,
  • ξενοφοβικά-ρατσιστικά σε ποσοστό 27,9%,
  • αντισημιτικά σε ποσοστό 3,6% και
  • ισλαμοφοβικά σε ποσοστό 2,7% .

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των αδικημάτων που είχαν καταγγελθεί στην ειδική υπηρεσία για «ναζιστική επαναδραστηριοποίηση» στο Διαδίκτυο ανήλθε σε 3.913, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 16,7% σε σχέση με το 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νέα… Ακροδεξιά

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης επισημάνθηκε η εμφάνιση μίας «νέας Ακροδεξιάς», η οποία μέσα από το Διαδίκτυο και διαδραστικές ενέργειες προσπαθεί να αναπτύξει μία «κουλτούρα ποπ» με ακροδεξιά περιεχόμενα για νέους και νεαρούς ενήλικες, με στόχο τη διάδοση θεμάτων που προκαλούν ξενοφοβία και γενικότερους φόβους μέσα στην κοινωνία. Σύμφωνα με την έκθεση, το θέμα του ασύλου και των προσφύγων προκάλεσε την περασμένη χρονιά στην Αυστρία μία «αποχαλίνωση» ξενοφοβικών βιαιοτήτων και εκδικητικότητας, από κύκλους προσώπων χωρίς καθόλου, ή ελάχιστη μόνον, σχέση με ιδεολογίες.

Σε σχέση με θρησκευτικά υποκινούμενο ισλαμικό φονταμελισμό και τρομοκρατία, η έκθεση αναφέρει 259 άτομα τα οποία έως το τέλος του 2015 είχαν μεταβεί ή προτίθεντο να μεταβούν από την Αυστρία στους τζιχαντιστές στη Συρία ή στο Ιράκ, με 41 από αυτούς να έχουν εμποδιστεί να αναχωρήσουν, 79 να έχουν επιστρέψει στην Αυστρία και 43 πιθανώς να έχουν χάσει τη ζωή τους στις εμπόλεμες ζώνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης