Ως ένα γεγονός αναμενόμενο που πετυχαίνει τον στόχο του, δηλαδή τη διασπορά του φόβου στα σπίτια των πολιτών των δυτικών κοινωνιών, χαρακτηρίζει ο Αλέκος Μάρκελλος, δημοσιογράφος που διαμένει τα τελευταία χρόνια στη Μελβούρνη, την υπό εξέλιξη υπόθεση ομηρίας σε καφετέρια του Σύδνεϋ.

«Η Αυστραλία εδώ και έναν μήνα έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού ακριβώς για την απειλή τρομοκρατικού χτυπήματος από τζιχαντιστές. Πριν από λίγες εβδομάδες, αποτράπηκε την τελευταία στιγμή από την αστυνομία χτύπημα με αποκεφαλισμούς πολιτών», σχολιάζει ο δημοσιογράφος, επισημαίνοντας ότι η διαφορά με παλαιότερα χτυπήματα της Αλ Κάϊντα, είναι ότι τώρα οι δράστες λειτουργούν μεμονωμένα και αποσπασματικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Φοβάμαι ότι θα υπάρξει τέτοια αλυσίδα μεμονωμένων περιστατικών. Ένας φανατικός βρίσκει πανεύκολα ένα όπλο με 200 δολάρια και σε λίγα λεπτά γίνεται παγκόσμια είδηση, γεγονός πολύ δελεαστικό για πολλούς επίδοξους υποστηρικτές του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Φανταστείτε το χάος που μπορεί να δημιουργηθεί σε όλο τον κόσμο, πανεύκολα, όταν ταυτόχρονα -και χωρίς ιδιαίτερη οργάνωση και συντονισμό – να έχουμε 100 τέτοια περιστατικά σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Και υπάρχουν πολλοί περισσότεροι από 100 άνθρωποι που θα προέβαιναν σε τέτοιες ενέργειες», εξηγεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κλίμα στην Αυστραλία είναι τεταμένο και κυριαρχεί ο φόβος εδώ και αρκετό καιρό, μιας και η κυβέρνηση συμμετέχει σταθερά στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου στη Συρία και στο Ιράκ, ενώ μετά το τελευταίο γεγονός «όλοι καταλαβαίνουν ότι η τζιχάντ πλέον δεν περιορίζεται στις οθόνες των τηλεοράσεων τους, αλλά μπαίνει άμεσα και μέσα στα σπίτια τους»…

Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης

Διαβάστε ακόμα: Έτσι έσπειρε τον τρόμο
Το Ισλαμικό Κράτος στη Δύση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης