Με κλείσιμο απειλούνται πολλά κέντρα επιστημονικών ερευνών στην Αυστραλία, καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνδέει τη χρηματοδότησή τους με τις μεταρρυθμίσεις στην ανώτατη εκπαίδευση.

Ο περσινός προϋπολογισμός προέβλεπε τη διάθεση περίπου 150 εκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση 27 ερευνητικών κέντρων. Το ποσό αυτό, όμως, είναι ακόμη δεσμευμένο, καθώς η διάθεσή του ή όχι εξαρτάται από τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση που προωθεί η κυβέρνηση του Τόνι Άμποτ, και οι οποίες έχουν καθυστερήσει, εν αναμονή της έγκρισής τους από την Γερουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κέντρα αυτά έχουν επάρκεια πόρων μέχρι τις 30 Ιουνίου. Αν περάσει αυτή η προθεσμία, χωρίς ανανέωση της χρηματοδότησής τους, θα αναγκαστούν να κλείσουν, ενδεχόμενο που θέτει σε κίνδυνο 1.700 θέσεις εργασίας.

Οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, εκτιμώντας ότι, ακόμη κι αν ο υπουργός παιδείας περάσει εν τέλει νομοσχέδιο που θα παρατείνει την χρηματοδότηση, θα είναι πια πολύ αργά, καθώς δεκάδες ερευνητές και τεχνικοί έχουν ήδη αναχωρήσει από τις συγκεκριμένες μονάδες, σε αναζήτηση εργασιακής ασφάλειας – σε πολλές περιπτώσεις εκτός Αυστραλίας- ενώ η αβεβαιότητα που επικρατεί, εμποδίζει και την σύναψη νέων αναθέσεων για την περίοδο μετά τον Ιούνιο, κάτι που εντείνει τη δραματική οικονομική κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης