Επεισόδια ξέσπασαν σε ένα κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αυστραλία μετά την απόπειρα αυτοκτονίας ενός νεαρού αιτούντα άσυλο, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι και υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των προσφύγων.

Ένας 22χρονος Ιρακινός νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση αφού αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών Γιόνγκα Χιλ, 90 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Περθ στη δυτική Αυστραλία.

«Κρατούμενος του Γιόνγκα Χιλ διακομίστηκε σε νοσοκομείο χθες το βράδυ και αυτή τη στιγμή λαμβάνει την απαραίτητη ιατρική βοήθεια. Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε περαιτέρω μεμονωμένες περιπτώσεις», δήλωσε στο DPA η Αυστραλιανή Υπηρεσία Συνόρων.
Ο Ιρακινός αιτών άσυλο, που έχει ιστορικό ψυχικών διαταραχών, βρέθηκε να κρέμεται από το κρεβάτι του στο κελί όπου διέμενε λίγη ώρα που είχε επιστρέψει από το νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί το πρωί επειδή είχε κόψει τις φλέβες στον καρπό του, δήλωσε ο Ίαν Ρίντουλ υπέρμαχος των δικαιωμάτων των προσφύγων.
Τις προηγούμενες εβδομάδες ο Ιρακινός είχε αποπειραθεί δύο φορές να αυτοκτονήσει.
«Είναι μια σοκαριστική ιστορία. Δεν θα πρέπει να βρισκόταν στο Γιόνγκα Χιλ. Χρειαζόταν βοήθεια (…) Είναι θύμα αμέλειας», τόνισε ο Ρίντουλ.

Οι κρατούμενοι πρόσφυγες στο κέντρο διαμαρτυρήθηκαν οργισμένοι, καταγγέλλοντας ότι οι αρχές αγνόησαν τις εκκλήσεις του για βοήθεια και ότι του συμπεριφέρονταν σαν «σκουπίδι». Σύμφωνα με αναφορές, ένα από τα τρία κτίρια του κέντρου κράτησης υπέστη σοβαρές ζημιές από τη φωτιά που προκάλεσαν οι κρατούμενοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όλοι οι κρατούμενοι και το προσωπικό είναι ασφαλείς και καταμετρημένοι. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί», ανακοίνωσε από την πλευρά της η Αυστραλιανή Υπηρεσία Συνόρων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης