Δύο μέχρι σήμερα εξέχοντα στελέχη της κυβέρνησης της Αυστραλίας απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους και υποβιβάστηκαν στην ιεραρχία της έπειτα από τις εκκωφαντικές καταγγελίες για βιασμούς που ανάγκασαν τον πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον να προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

Η υπουργός Άμυνας Λίντα Ρέινολντς και ο «Attorney General» Κρίστιαν Πόρτερ, που μέχρι σήμερα κατείχε θέση ανάλογη με αυτή του υπουργού Δικαιοσύνης σε άλλες χώρες, αντικαταστάθηκαν, ανακοίνωσε ο Μόρισον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανήγγειλε ταυτόχρονα την προαγωγή αρκετών γυναικών στην κυβέρνησή του, διαβεβαιώνοντας ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα έχει τη «μεγαλύτερη αντιπροσώπευση γυναικών στην ιστορία» της Αυστραλίας.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός δεχόταν εδώ και αρκετές εβδομάδες ολοένα και πιο έντονες πιέσεις εξαιτίας υποθέσεων που εξέθεσαν τον διάχυτο σεξισμό στην αυστραλιανή πολιτική κουλτούρα και πυροδότησαν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Την αρχή έκανε μια πρώην κυβερνητική υπάλληλος. Η Μπρίτανι Χίγκινς κατήγγειλε τον περασμένο μήνα πως βιάστηκε το 2019 από συνάδελφό της στο κοινοβουλευτικό γραφείο της Ρέινολντς, η οποία την εποχή εκείνη ήταν ακόμη υπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ρέινολντς, η οποία στο μεταξύ ανέλαβε υπουργός Άμυνας, επικρίθηκε ιδίως για τον τρόπο με τον οποίο το γραφείο της αντιμετώπισε την καταγγελία της νεαρής.

Στις αρχές του Μαρτίου, ο Πόρτερ βρέθηκε αντιμέτωπος με την κατηγορία πως βίασε το 1988 μια 16χρονη συμμαθήτριά του. Η τελευταία πέθανε πέρυσι. Διέψευσε κατηγορηματικά την κατηγορία.

Οι δύο υπουργοί επισήμως τελούσαν εδώ και αρκετές εβδομάδες σε άδεια λόγω ασθενείας, με τον πρωθυπουργό να διαβεβαιώνει πως θα επανέρχονταν στα καθήκοντά τους.

Παρέμειναν στην κυβέρνηση, αλλά υποβιβασμένοι: στη Ρέινολντς ανατέθηκε το χαρτοφυλάκιο των κυβερνητικών υπηρεσιών, στον Πόρτερ αυτό της Βιομηχανίας, των Επιστημών και των Τεχνολογιών.

Είναι ωστόσο κάθε άλλο παρά σαφές αν ο ανασχηματισμός αυτός θα αρκέσει για να καλμάρει την αγανάκτηση μέρους της κοινωνίας.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στα μέσα Μαρτίου εναντίον της σεξουαλικής βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης και της ισότητας των φύλων στην Αυστραλία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης