Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον να μην παραβιάσει τη συμφωνία του Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία κατά τη συνάντησή τους στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 7 αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, που επικαλούνται μη κατονομαζόμενες πηγές.

Η προστασία της εύθραυστης ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία, χωρίς να επιτραπεί στο Ηνωμένο Βασίλειο να έχει ανοιχτό σύνορο με την Ευρωπαϊκή Ένωση από την πίσω πόρτα μέσω των συνόρων ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, ήταν σπαζοκεφαλιά στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία του Brexit.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόβλημα λύθηκε, εν μέρει, μέσω του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, ωστόσο οι ενωτικοί προτεστάντες ισχυρίζονται ότι αντιβαίνει στην ειρηνευτική συμφωνία του 1998, ενώ η Βρετανία υποστηρίζει ότι το Πρωτόκολλο δεν είναι εφαρμόσιμο στη σημερινή του μορφή.

Ο Τζο Μπάιντεν, υπερήφανος για την ιρλανδική του καταγωγή, θα εκμεταλλευτεί τη συνάντηση κορυφής της Πέμπτης για να εκφράσει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας και θα προειδοποιήσει τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι οι προοπτικές για εμπορική συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα πληγούν εάν η κατάσταση παραμείνει ανεπίλυτη, αναφέρεται στο δημοσίευμα των Times.

Ο Αμερικάνος πρόεδρος θα ξεκαθαρίσει επίσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι περιμένει από αυτή να σταματήσει να είναι «γραφειοκρατική» και να υιοθετήσει μια πιο ευέλικτη προσέγγιση στην εφαρμογή της συμφωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης