Ο κίνδυνος για δασικές πυρκαγιές στις μεσογειακές χώρες θα αυξηθεί ραγδαία τις επόμενες εβδομάδες λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία προειδοποιεί παράλληλα ότι τα μέσα που χρησιμοποιούνται τώρα για την αντιμετώπισή τους δεν θα επαρκούν, αναφέρει το EuraActiv Spain.

Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, «στατιστικά υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ των πυρκαγιών και των ξηρασιών που σημειώθηκαν το ίδιο καλοκαίρι σε πολλές περιοχές», όπως δήλωσε ο Μάρκο Τούρκο, ερευνητής του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Επιπλέον, η σχέση μεταξύ ξηρασίας και πυρκαγιάς είναι μεγαλύτερη στις πιο βόρειες περιοχές» της Μεσογείου, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι προηγούμενες κλιματικές συνθήκες παίζουν μάλλον μικρό ρόλο με εξαίρεση κάποιες περιοχές.

Αυτό σημαίνει ότι η ξηρασία παίζει σημαντικότερο ρόλο στις πιο υγρές και πιο παραγωγικές βόρειες περιοχές απ’ ό,τι στις πιο ξηρές νότιες. Αυτό συμβαίνει διότι η βλάστηση στον Νότο έχει προσαρμοστεί στο να ζει με λιγότερο νερό, σύμφωνα με την έρευνα.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, τις επόμενες δεκαετίες οι βόρειες περιοχές της Μεσογείου θα πληγούν από τις άμεσες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, προειδοποιεί ότι οι μέθοδοι αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών ενδέχεται να αποδειχθούν ξεπερασμένες και ανεπαρκείς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: EurActiv – ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης