Χιλιάδες Αφγανοί διαδήλωσαν σήμερα κατά των Ταλιμπάν στη νότια πόλη Κανταχάρ, σύμφωνα με έναν πρώην κυβερνητικό αξιωματούχο και πλάνα της τοπικής τηλεόρασης, αφού οι κάτοικοι διατάχθηκαν να εκκενώσουν ένα οικιστικό συγκρότημα στρατιωτικών.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το σπίτι του κυβερνήτη στην Κανταχάρ μετά τη διαταγή που έλαβαν περίπου 3.000 οικογένειες να εγκαταλείψουν τον χώρο, σύμφωνα με τον πρώην κυβερνητικό αξιωματούχο που είδε τα πλήθη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλάνα από τοπικά ΜΜΕ έδειξαν πλήθη ανθρώπων να αποκλείουν έναν δρόμο στην πόλη. Η περιοχή αυτή κατοικείται κυρίως από οικογένειες απόστρατων στρατηγών των ενόπλων δυνάμεων και άλλων μελών των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Οι οικογένειες, ορισμένες από τις οποίες ζούσαν στον τομέα αυτόν για σχεδόν 30 χρόνια, είχαν τρεις ημέρες προκειμένου να εκκενώσουν τα σπίτια τους, δήλωσε ο αξιωματούχος ο οποίος μίλησε με κάποιους από τους πληττόμενους. Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλιο.

Σποραδικές διαδηλώσεις εναντίον των Ταλιμπάν, που ανήλθαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν με την κατάληψη της Καμπούλ πριν από σχεδόν έναν μήνα, κατέληξαν ορισμένες φορές σε φονικές συγκρούσεις. Σήμερα δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες αναφορές για βία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ηγέτες των Ταλιμπάν έχουν δεσμευτεί ότι θα ερευνήσουν οποιαδήποτε περιστατικά κακομεταχείρισης, αλλά έχουν διατάξει τους διαδηλωτές να ζητούν άδεια πριν από τη διεξαγωγή διαδηλώσεων. Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν την Παρασκευή πως η απόκριση των Ταλιμπάν σε ειρηνικές διαδηλώσεις γίνεται όλο και περισσότερο βίαιη.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης