Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ υπερασπίστηκαν την Κυριακή το ότι διεξήγαγαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον μαχητών των Ταλιμπάν την περασμένη εβδομάδα, ενώ η οργάνωση των ισλαμιστών ανταρτών κατήγγειλε ότι η Ουάσιγκτον παραβίασε τη συμφωνία που υπέγραψαν τα δύο μέρη νωρίτερα φέτος.

Οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν επίθεση ευρείας κλίμακας στη νότια επαρχία Χελμάντ, αποπειρώμενοι να καταλάβουν την πρωτεύουσά της, ωθώντας τον αμερικανικό στρατό να προχωρήσει σε αεροπορικά πλήγματα για να υποστηρίξει τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, που είχαν υπερφαλαγγιστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αμερικανικές δυνάμεις παραβίασαν τη συμφωνία της Ντόχας με διάφορους τρόπους προχωρώντας σε εκτενείς αεροπορικές επιδρομές μετά τις νέες εξελίξεις στη Χελμάντ» ανέφερε ο Κάρι Μουχάμαντ Γιούσουφ Αχμάντι, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

Η συμφωνία των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν, η οποία υπογράφτηκε στην Ντόχα του Κατάρ, προβλέπει ότι όλα τα στελέχη των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων θα αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν ως τα μέσα του 2021, ενώ από την πλευρά τους οι αντάρτες δεσμεύτηκαν να μην επιτρέπουν να δρουν τρομοκράτες με ορμητήριο τα εδάφη που ελέγχουν, να μην επιτίθενται πλέον σε αστικά κέντρα και να αρχίσουν απευθείας, άνευ προηγουμένου ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση στην Καμπούλ ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος που κρατάει δεκαετίες.

Ο συνταγματάρχης Σόνι Λέγκετ, εκπρόσωπος των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, διέψευσε ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί αποτελούσαν παραβίαση της διμερούς συμφωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο κόσμος ολόκληρος έγινε μάρτυρας των επιθετικών επιχειρήσεων των Ταλιμπάν στη Χελμάντ – επιθέσεων οι οποίες τραυμάτισαν και εκτόπισαν χιλιάδες αθώους Αφγανούς αμάχους» ανέφερε ο συνταγματάρχης μέσω Twitter, καλώντας «όλα τα μέρη» να αποκλιμακώσουν τη βία.

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Ζαλμάι Χαλιλζάντ, ο οποίος συναντήθηκε με αντιπροσώπους των Ταλιμπάν στην Ντόχα την περασμένη εβδομάδα, για να συμφωνηθεί μια «επανεκκίνηση» ως προς την τήρηση των δεσμεύσεων των δύο πλευρών, σχολίασε πως το επίπεδο της βίας παραμένει υπερβολικά υψηλό.

«Οι αβάσιμες κατηγορίες περί παραβιάσεων και η εμπρηστική ρητορική δεν προωθούν την ειρήνη» τόνισε ο Χαλιλζάντ μέσω Twitter σήμερα, αξιώνοντας να υπάρξει αυστηρή τήρηση των όρων για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων και την αποκλιμάκωση της βίας.

Αν και η έφοδος των Ταλιμπάν στη Χελμάντ μειώθηκε σε έκταση και ένταση, η βία συνεχίζεται σε άλλες περιοχές του Αφγανιστάν. Από το Σάββατο τέσσερα στελέχη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν σε τομείς της βορειοανατολικής επαρχίας Μπανταχσάν, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσάς της Φαϊζαμπάντ.

Αντιπροσωπείες της κυβέρνησης του προέδρου Ασράφ Γάνι και των Ταλιμπάν άρχισαν συνομιλίες τον περασμένο μήνα στο Κατάρ, αλλά η διαδικασία κινείται αργά, χωρίς να έχει επιτευχθεί ουσιώδης πρόοδος, ενώ η συνέχιση της βίας, κατά διπλωμάτες και αξιωματούχους, υπονομεύει περαιτέρω την εμπιστοσύνη που αποτελεί προϋπόθεση για να έχει επιτυχία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης