Τουλάχιστον 26 άνθρωποι -16 φιλοκυβερνητικοί παραστρατιωτικοί μαχητές και 10 μέλη των Ταλιμπάν- σκοτώθηκαν σήμερα σε μάχες στην περιφέρεια Χαναμπάντ, στην επαρχία Κουντούζ του βόρειου Αφγανιστάν, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.

Στις εχθροπραξίες, που διήρκεσαν τουλάχιστον τρεις ώρες, σκοτώθηκαν «16 φιλοκυβερνητικοί παραστρατιωτικοί, ανάμεσά τους ο διοικητής τους Άμπντουλ Χακίμ και δέκα Ταλιμπάν, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι εννιά (αντιμαχόμενοι), ανάμεσά τους πέντε αντάρτες», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κουτρατουλά Σάφι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τουλάχιστον δύο παραστρατιωτικοί αιχμαλωτίστηκαν από τους ισλαμιστές αντάρτες, ανέφεραν αξιωματούχοι στην Κουντούζ. Οι Ταλιμπάν δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής κανένα σχόλιο για τις εχθροπραξίες.

Οι επιθέσεις των Ταλιμπάν συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας, παρά το ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες των ανταρτών με την κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο του 2020 στη Ντόχα του Κατάρ, στις οποίες πάντως δεν έχει σημειωθεί πρόοδος.

Οι συνομιλίες βρίσκονται σε αδιέξοδο ενώ η κυβέρνηση του Δημοκρατικού νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν μελετά τη συμφωνία που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν τον Φεβρουάριο του 2020. Στο μεταξύ, ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν κάνουν περιοδεία σε διάφορες πρωτεύουσες (Τεχεράνη, Μόσχα) και συζητούν την ειρηνευτική διαδικασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με βάση όσα είναι γνωστά για τη συμφωνία της Ουάσινγκτον με τους Ταλιμπάν, οι ισλαμιστές αντάρτες δεσμεύτηκαν να μην επιτρέψουν ποτέ ξανά σε «τρομοκρατικές» οργανώσεις, όπως η Αλ Κάιντα, να δρουν με ορμητήρια εδάφη υπό τον έλεγχό τους· δεσμεύτηκαν επίσης να διαπραγματευτούν απευθείας, για πρώτη φορά, με την κυβέρνηση στην Καμπούλ, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει ειρήνη στη χώρα έπειτα από δεκαετίες αιματοχυσίας. Σε αντάλλαγμα, έλαβαν την υπόσχεση ότι ο αμερικανικός στρατός θα αποσυρθεί από τη χώρα μέχρι τα μέσα του 2021.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης