Χωρίς να χάσει χρόνο και ενώ η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες με τον Ερντογάν αναφορικά με το λιβυκό ζήτημα, το Υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ενεργοποιώντας τη συμφωνία με τη Λιβύη προχωρά στην έκδοση νέων αδειών προς την τουρκική εταιρεία πετρελαιοειδών Turkish Petroleum Corporation (TPAO) για την αναζήτηση υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

«Το Υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη ανακοινώσει ότι εργάζεται για την έκδοση νέων αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης στην ανατολική Μεσόγειο πέραν εκείνων που χορηγήθηκαν το 2009 και το 2012» ανακοίνωσε ο αναπληρωτής διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ Τσαγατάι Ερτζίγιες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς εάν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταχώρισης, ο Ερτζίγιες δήλωσε: «Μπορεί να χρειαστούν μερικοί μήνες».

Σημείωσε επίσης, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Hürriyet», ότι τα σεισμικά πλοία Oruç Reis και Barbaros αναμένουν στην Αττάλεια για νέες αποστολές που θα καθοριστούν σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας του Υπουργείου Ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Τουρκία ξεκίνησε συνομιλίες για να σφραγίσει μια συμφωνία ναυτιλιακής οριοθέτησης με τη Λιβύη κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του Μουαμάρ Καντάφι, ωστόσο οι διαβουλεύσεις διακόπηκαν όταν η Αραβική Άνοιξη έπληξε τη βορειοαφρικανική χώρα. Υπογράμμισε, δε, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο με τα παραθαλάσσια κράτη της ανατολικής Μεσογείου, εκτός της ελληνικής Κύπρου, την οποία δεν αναγνωρίζει επίσημα η Άγκυρα.

Παρόμοιες συνομιλίες διεξήχθησαν στο παρελθόν από το 2007 και με τη διοίκηση του εκδιωκόμενου προέδρου της Αιγύπτου Mohamed Morsi, προκειμένου να υπογράψει συμφωνία για την οριοθέτηση των τομέων θαλάσσιας δικαιοδοσίας, σημείωσε.

«Θα χορηγήσουμε άδειες σε αυτές τις περιοχές και θα ξεκινήσουμε την εξερεύνηση και τη γεώτρηση το 2020. Πρώτον, το Oruç Reis θα πραγματοποιήσει σεισμικές δραστηριότητες στην περιοχή» είχε δηλώσει και ο Ταγίπ Ερντογάν στις 16 Ιανουαρίου.

Τρίτος κύκλος γεώτρησης για το «Yavuz»

Το τουρκικό τρυπάνι «Yavuz» ξεκίνησε τον τρίτο κύκλο γεώτρησης για την εξερεύνηση αερίου στις 18 Ιανουαρίου στην περιοχή αδειών στη νότια Κύπρο, εκτός ​​από τις άδειες που χορήγησε η κυβέρνηση της τουρκικής Κύπρου το 2011, υπενθύμισε ο Ερτζίγιες, καθώς η περιοχή εκτιμάται ότι είναι πλούσια σε αποθέματα υδρογονανθράκων, όπως σημειώνει η «Hürriyet».

Το «Yavuz», πρόσθεσε ο Ερτζίγιες, προστατεύεται από το τουρκικό ναυτικό και η κίνηση αυτή έρχεται έπειτα από σεισμικές έρευνες δύο ετών από το πλοίο «Barbaros Hayrettin Paşa» στην περιοχή.

Ο Ερτζίγιες τόνισε την ανάγκη για μηχανισμό συνεργασίας μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων και έναν μηχανισμό για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων ως συνιδιοκτητών του νησιού στους υπεράκτιους πόρους. Επιπλέον, επεσήμανε την τουρκοκυπριακή πρόταση της 13ης Ιουλίου 2019, η οποία προβλέπει την καθιέρωση μηχανισμού συνεργασίας και κατανομής των εσόδων μεταξύ Τούρκων και Ελληνοκυπρίων, διαμηνύοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει και να υποστηρίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Η τουρκική εφημερίδα «Hürriyet», που φιλοξενεί τις δηλώσεις του Ερτζίγιες, επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία υπέγραψε δύο μνημόνια συμφωνίας τον Νοέμβριο με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ, ένα στρατιωτικό σύμφωνο και μία συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ορίων, σημειώνοντας πως η Άγκυρα υπέβαλε αίτηση εγγραφής της συμφωνίας στο Ηνωμένο Βασίλειο με βάση το άρθρο 102 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης