Τη μνήμη των θυμάτων αεροπορικού δυστυχήματος, που στιγμάτισε την πολιτική ζωή της χώρας, τίμησε τη Μ. Τρίτη διπλωματική αποστολή της Πολωνίας στο Σμόλενσκ της Ρωσίας.

Στις 10 Απρίλιου 2010 αεροπλάνο που μετέφερε κορυφαία πολιτικά και στρατιωτικά στελέχη της ευρωπαϊκής χώρας συνετρίβη πολύ κοντά στο αεροδρόμιο της ρωσικής πόλης, προκαλώντας τον θάνατο 95 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων του προέδρου, Lech Kaczyński. Η είδηση είχε βυθίσει στο πένθος την Πολωνία, η οποία μέσα σε μια ημέρα «έχασε» μεγάλο μέρος της στρατιωτικής και πολιτικής της ηγεσίας, σε μια περίοδο που η χώρα είχε πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της δυναμικής της στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσα στους παρευρισκομένους ήταν και ο υπουργός Πολιτισμού της Πολωνίας μαζί με συγγενείς των θυμάτων. Η σεμνή τελετή περιελάμβανε κατάθεση στεφανιών και επιμνημόσυνη δέηση.

Τα ερωτήματα για την τραγωδία παραμένουν αναπάντητα δύο χρόνια μετά, με τη Βαρσοβία να κατηγορεί τη Μόσχα για τις τεράστιες ελλείψεις στο αεροδρόμιο του Σμόλενσκ (χαμηλός φωτισμός στον αεροδιάδρομο) και για ελλειπή ενημέρωση των πιλότων του αεροσκάφους από τον Πύργο Ελέγχου, το οποίο πετούσε εν μέσω πυκνής ομίχλης. Από την πλευρά της η Ρωσία παραπέμπει στο πόρισμα της πολωνικής επιτροπής έρευνας για τα αίτια του δυστυχήματος όπου αναφέρεται ξεκάθαρα πως οι πιλότοι δεν ήταν κατάλληλα εκπαιδευμένοι για πτήση εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών (βροχή, ομίχλη).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια στιγμή εκατοντάδες υποστηρικτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος, Νόμος και Δικαιοσύνη, συγκεντρώθηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο στη Βαρσοβία, προκειμένου να τιμήσουν τα θύματα του αεροπορικού δυστυχήματος.

Μέσα στο κτήριο βρισκόταν σε εξέλιξη ειδική τελετή με την παρουσία του προέδρου της χώρας, Bronislaw Komorowski.

Ο ηγέτης του κόμματος, Jaroslaw Kaczynski, αδερφός του αδικοχαμένου προέδρου, δεν παύει να πιστεύει πως πρόκειται για δολοφονία.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Έπεσαν οι πρώτες «καμπάνες» στην Πολωνία, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 5 Αυγούστου 2011, 04:15
Ανθρώπινο λάθος η συντριβή του προεδρικού αεροπλάνου στην Πολωνία, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 30 Ιουλίου 2011, 02:42

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης