Μετά την αποκάλυψη ότι κινεζική εταιρεία κατασκευάζει κυκλώματα για το πολυσυζητημένο αμερικανικό  μαχητικό F-35, το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου επέμεινε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθιστώντας τη φασαρία γύρω από «πανταχού παρόντες κατάσκοπους του Πεκίνου μεγάλη ανοησία».

Η Exception PCB, κινεζική εταιρεία με έδρα το Gloucestershire της Αγγλίας, κατασκευάζει τις πλακέτες που ελέγχουν τις μηχανές, το φωτισμό, τα συστήματα καυσίμου και τα συστήματα πλοήγησης του F-35 Joint Strike Fighter, το πιο ακριβό όπλο που έχει κατασκευασθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου επιμένει ότι η εταιρεία είναι καθιερωμένος προμηθευτής της αμυντικής βιομηχανίας και δεν υφίσταται «κάποιος κίνδυνος», καθώς επικρατεί το «σκάνδαλο» με την κινεζική Huawei στις ΗΠΑ τα βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης και πολλοί πολιτικοί έχουν προκαλέσει θόρυβο γύρω από την «αποκάλυψη».

«Είμαστε απολύτως αφελείς για τον ρόλο της Κίνας και μόλις τώρα οι άνθρωποι αρχίζουν να ξυπνούν», δήλωσε ο πρώην υπουργός άμυνας των Tόρις σερ Gerald Howarth στην «Telegraph», εκφράζοντας ανησυχία για την εμπλοκή της Κίνας σε ένα τόσο σημαντικό αμυντικό πρόγραμμα.
«Νομίζω ότι κόβει την ανάσα», δήλωσε ο βουλευτής των Tόρις και έφεδρος στρατιωτικός Bob Seely στο «SkyNews».

«Δεν πρόκειται για το εάν αυτό είναι κακό, αλλά το θέμα είναι πόσο κακό είναι αυτό;».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εταιρεία  PCB αγοράστηκε από την κινεζική Shenzhen Fastprint το 2013. Ουδέποτε  απέκρυψε την κινεζική ταυτότητα της και έχει ασχοληθεί επίσης με το αεριωθούμενο αεροπλάνο Eurofighter Typhoon και το ελικόπτερο επίθεσης Apache, μεταξύ άλλων ευαίσθητων προγραμμάτων.

Ένας από τους διευθυντές της εταιρείας είπε στο SkyNews ότι υπάρχουν «σαφή τείχη προστασίας» στη θέση τους μεταξύ της  Exception PCB  και των κινέζων ιδιοκτητών της, καθώς και ότι η εταιρεία παράγει μόνο γυμνά κυκλώματα και ότι δεν παρέχονται επιπλέον ηλεκτρονικές πληροφορίες.

Αλλά η Lockheed Martin –κατασκευάστρια των F-35  δεν φαινόταν τόσο σίγουρη. Πάντως, ενημερώνοντας τον Sky εκπρόσωπός της είπε ότι «όπως όλα τα εξαρτήματα του F-35, οι πίνακες κυκλωμάτων ελέγχονται επανειλημμένα σε κάθε στάδιο της κατασκευής».

«Η Exception PCB δεν έχει δυνατότητα πρόσβασης σε οποιαδήποτε ευαίσθητη πληροφορία του προγράμματος και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος που να σχετίζεται με τον ελάχιστο ρόλο τους στο πρόγραμμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Lockheed προσθέτοντας ότι «υπάρχουν εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού για να αντλήσουμε τα ανταλαλκτικά και πως η Exception PCB δεν θα αποτελέσει εγκεκριμένη πηγή στο μέλλον».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αμερικανοί στρατιωτικοί αποκρύπτουν την κινεζική συμμετοχή στην αλυσίδα εφοδιασμού των F-35. Το 2014, το Πεντάγωνο επεδίωξε πολλαπλές απαλλαγές από την απαγόρευση χρήσης κινεζικών κατασκευαστικών στοιχείων στις προσπάθειές του να διατηρήσει το πρόγραμμα που είχε πέσει έξω λόγω του κόστους και καθυστερήσεων στο χρονοδιάγραμμα. Οι προμηθευτές Northrop Grumman και Honeywell επέτρεψαν και οι δύο να χρησιμοποιήσουν κινέζικους κατασκευασμένους μαγνήτες στο σύστημα ραντάρ του αεροσκάφους και εργαλεία προσγείωσης καθώς το Πεντάγωνο φοβόταν ότι οι περαιτέρω καθυστερήσεις στο έργο θα σταματούσαν τις ξένες παραγγελίες που χρειάστηκαν για τη χρηματοδότησή του.

Πάντως, τώρα,  διεξάγοντας έρευνα από το Γραφείο Λογοδότησης της Κυβέρνησης για το αν το «λάθος» έγινε «εν γνώσει και σκόπιμα».

Ο θόρυβος που έχει προκληθεί έχει σχέση με τον κατασκοπευτικό πανικό στις ΗΠΑ που έχει προκληθεί από του Huawei, αν όχι τίποτε άλλο. Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν στην εταιρία υψηλού λογισμικού Huawei να συνεργαστεί με τις αμερικανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Επίσης, έχει καταβληθεί συντονισμένη προσπάθεια ώστε η Huawei και άλλες κινεζικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας  να βρίσκονται σε μαύρη λίστα σ΄ ολόκληρη την Ευρώπη. Έχει φτάσει στο σημείο να απειλείται  να παγώσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από το δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών Five Eyes η πρόταση ότι η κινεζική εταιρεία μπορεί να επιτραπεί να υποβάλει προσφορές σε περιφερειακό στοιχείο του δικτύου 5G της χώρας.

Επίσης, η Γερμανία απειλείται με την περικοπή της ανταλλαγής πληροφοριών από τις ανησυχίες ότι η τεχνολογία της Huawei είναι η πίσω πόρτα για την κινεζική κυβέρνηση.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης