Θνητός και όχι δικτάτορας δηλώνει ο Ερντογάν

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 18 Απριλίου 2017, 20:39
Θνητός και όχι δικτάτορας δηλώνει ο Ερντογάν
Σε νέες δηλώσεις μετά από την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων στην Τουρκία προέβη Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας τόνισε πως είναι «θνητός» και «όχι δικτάτορας» σημειώνοντας πως μπορεί να πεθάνει ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Μιλώντας στο CNN στην πρώτη του συνέντευξη έπειτα από το δημοψήφισμα, υπογράμμισε πως το πακέτο των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, που εγκρίθηκαν με μικρή πλειοψηφία, δεν αφορά τον ίδιο.
«Είμαι θνητός, αλήθεια, μπορεί να πεθάνω ανά πάσα στιγμή» είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό παλάτι στην Άγκυρα και συμπλήρωσε:

«Το σύστημα αντιπροσωπεύει μία αλλαγή, μία μεταμόρφωση στη δημοκρατική ιστορία της Τουρκίας».
Επίσης, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι το δημοψήφισμα ήταν ένα βήμα προς τη δικτατορία λέγοντας: «Εκεί όπου υπάρχει δικτατορία, δεν χρειάζεται να έχεις προεδρικό σύστημα. Εδώ έχουμε κάλπη, η Δημοκρατία παίρνει τη δύναμή της από τον λαό. Είναι αυτό που ονομάζουμε εθνική βούληση».

Σε ό,τι αφορά την επικράτηση του «ναι» με οριακή διαφορά (51,4% ψήφισαν υπέρ), ο Ερντογάν κατέφυγε στο ποδοσφαιρικό παρελθόν του για να εξηγήσει ότι σημασία έχει η νίκη σημειώνοντας:

«Έχω ποδοσφαιρικό υπόβαθρο. Δεν έχει σημασία αν κερδίζεις 1-0 ή 5-0. Ο τελικός στόχος είναι να κερδίσεις το παιχνίδι».

Για ακόμα μια φορά επιτέθηκε στην ΕΕ για τις καθυστερήσεις στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, κατηγορώντας τους Ευρωπαίους ότι δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους και τονίζοντας:

«Η ΕΕ μας έχει αναγκάσει να περιμένουμε στο κατώφλι της για 54 χρόνια. Αυτό, από άποψη πολιτικής σχέσης, είναι μη ανεκτό. Έχουμε προσπαθήσει σκληρά να αποδεχθούμε όλες τις προϋποθέσεις της ΕΕ. Η ΕΕ δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της. Αν κρατήσουν τις υποσχέσεις τους, μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι. Μπορούμε να δούμε ποια βήματα πρέπει να γίνουν».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 18 Απριλίου 2017, 20:39