Θα αποκατασταθούν οι επικοινωνίες του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018, 05:35
Θα αποκατασταθούν οι επικοινωνίες του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ
Η κυβέρνηση του Ισημερινού αποφάσισε να αποκαταστήσει εν μέρει τις επικοινωνίες του Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει προσφύγει στην πρεσβεία της λατινοαμερικανικής χώρας στο Λονδίνο από το 2012, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο ιστότοπος WikiLeaks.

«Ο Ισημερινός ενημέρωσε τον διευθυντή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ότι θα τερματίσει το καθεστώς απομόνωσης το οποίο του είχε επιβληθεί, έπειτα από μια συνάντηση την Παρασκευή ανάμεσα σε δύο ανώτερους αξιωματούχους του ΟΗΕ και τον πρόεδρο του Ισημερινού Λενίν Μορένο» γνωστοποίησε ο ιστότοπος με ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τον WikiLeaks, ο Μορένο είχε συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών με τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, και τον ειδικό επιτετραμμένο του ΟΗΕ για την προστασία του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης, Ντέιβιντ Κέι.

Η αρχισυντάκτρια του WikiLeaks, Κριστίν Χράφνσον, χαρακτήρισε «θετική» αυτήν την απόφαση του Κίτο, αν και έκρινε «εξαιρετικά ανησυχητικό το ότι η ελευθερία της έκφρασης (του Ασάνζ) παραμένει ακόμη υπό περιορισμό».

Η κυβέρνηση του Ισημερινού ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι διακόπτει τη λειτουργία των «συστημάτων» επικοινωνίας «με το εξωτερικό» του Αυστραλού, κρίνοντας ότι παρέβη τη «γραπτή δέσμευσή του να μην αναρτά μηνύματα που αποτελούν παρέμβαση στη σχέση (του Ισημερινού) με άλλα κράτη».

Σύμφωνα με τον WikiLeaks, το Κίτο εγκατέστησε τότε τρεις συσκευές παρεμβολής μέσα στην πρεσβεία «για να εμποδίζει τον κ. Ασάνζ να επικοινωνεί με κινητό τηλέφωνο ή μέσω διαδικτύου».

Η απόφαση αυτή επιβλήθηκε έπειτα από μια σειρά αναρτήσεων του Ασάνζ στο Twitter, με τις οποίες είχε καταγγείλει ιδίως τη σύλληψη του Καταλανού πρώην προέδρου και αυτονομιστή ηγέτη Κάρλες Πουτζντεμόν, καθώς και τις κυρώσεις που επέβαλε το Λονδίνο σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της υπόθεσης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.

«Ο Ισημερινός πληροφόρησε τον κ. Ασάνζ ότι η κυβέρνηση έχει πρόθεση να συνεχίσει την πολιτική του κ. Μορένο που συνίσταται στον περιορισμό της έκφρασης των απόψεών του» διευκρίνισε ο ιστότοπος.

Ο 47χρονος Ασάνζ βρήκε άσυλο τον Ιούνιο του 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στην προσπάθειά του να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου καταζητείτο από τα τέλη του 2010 εξαιτίας κατηγοριών σε βάρος του για βιασμό και σεξουαλική επίθεση, τις οποίες αρνείτο. Η υπόθεση έχει μπει στο μεταξύ στο αρχείο.

Στον Ισημερινό ήταν τότε πρόεδρος ο Ραφαέλ Κορέα, προσωπικότητα της λατινοαμερικανικής Αριστεράς, που αψήφησε την Ουάσινγκτον και αποφάσισε η χώρα του να προστατεύσει τον ιδρυτή του WikiLeaks.

Σε περίπτωση σύλληψής του από τις βρετανικές Αρχές, ο Ασάνζ φοβάται ότι πρόκειται να εκδοθεί στις ΗΠΑ προκειμένου να δικαστεί για τη δημοσιοποίηση από τον WikiLeaks το 2010 εκατοντάδων χιλιάδων αμερικανικών εμπιστευτικών και απόρρητων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων.

Η έρευνα σε βάρος του συνεχίζεται στις ΗΠΑ, είχε επιβεβαιώσει πρόσφατα αξιωματούχος της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Για τον Γκρεγκ Μπαρνς, έναν από τους νομικούς συμβούλους του Ασάνζ, «το βασικό ζήτημα», το οποίο είναι η Βρετανία να προσφέρει τη δέσμευσή της «ότι ο Τζούλιαν δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ», συνεχίζει να «παραμένει άλυτο».

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018, 05:37