Μετά από 12 ημέρες διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών,  180 χώρες συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν το πλαστικό ως επικίνδυνο απόβλητο. 

Σχεδόν κάθε χώρα στον κόσμο, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατέληξε σε συμφωνία την Παρασκευή που θα μειώσει δραματικά την ποσότητα πλαστικού που πλημμυρίζει τους ωκεανούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νομικώς δεσμευτικό πλαίσιο για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων σημαίνει ότι οι χώρες θα πρέπει να παρακολουθούν την πορεία από χιλιάδες τύπους πλαστικών αποβλήτων ακόμη και εκτός των συνόρων τους.

Η διαπραγμάτευση έγινε από 1400 αντιπροσώπους που συναντήθηκαν για 12 ημέρες ενδελεχών συζητήσεων σε συνάντηση του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

Η συμφωνία επικαιροποιεί τη Σύμβαση της Βασιλείας του 1989 για τον έλεγχο των επικίνδυνων αποβλήτων ώστε να συμπεριληφθεί και το πλαστικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στέλνει ένα πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο – στον ιδιωτικό τομέα, στην καταναλωτική αγορά – ότι πρέπει να κάνουμε κάτι», δήλωσε ο Rolph Payet του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον. «Οι χώρες αποφάσισαν να κάνουν κάτι που θα μετατραπεί σε πραγματική δράση επί τόπου.»

Το μέλος  του Σοσιαλδημοκρατικού ομίλου IPEN, Sara Brosche, δήλωσε: «Για πολύ μεγάλες αναπτυγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς εξάγουν τα μικτά τοξικά πλαστικά απορρίμματα τους σε αναπτυσσόμενες ασιατικές χώρες με τον ισχυρισμό ότι θα ανακυκλωθούν στη χώρα υποδοχής. Τα απόβλητα δεν μπορούν να ανακυκλωθούν και αντίθετα απορρίπτονται ή καίγονται ή βρίσκονται στον ωκεανό».

Η εποχή του πλαστικού

Το πλαστικό είναι ελαφρύ, ανθεκτικό – και εξαιρετικά  δημοφιλές. Έχουμε παράγει 8,3 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους υλικού από τότε που η μαζική παραγωγή ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950. Επειδή δεν βιοδιασπάται εύκολα, πολλά από αυτά που έχουμε παράγει τώρα βρίσκονται σε χώρους υγειονομικής ταφής όπως εκείνο «το περιβόλι του Ναϊρόμπι».

Εκεί τα μεταφέρουν  συλλέκτες απορριμμάτων που κυνηγούν ανακυκλώσιμα πλαστικά για να κερδίσουν τα προς το ζην. Αλλά πάρα πολλά πλαστικά καταλήγουν επίσης στον ωκεανό.

Προληπτική συμμαχία

Την Πέμπτη στο Βερολίνο, ο γερμανός υπουργός Ανάπτυξης Gerd Müller έδωσε το πράσινο φως για τη Γερμανία να ενταχθεί σε νέα, διεθνή συμμαχία αποβλήτων, στην οποία ανήκουν ήδη 30 εταιρείες, ερευνητικά ιδρύματα και οργανισμοί.

Μεταξύ αυτών είναι η Nestlé και η Coca-Cola, το πρόγραμμα ανακύκλωσης Green Dot, πολλά πανεπιστήμια και η ομάδα προστασίας του περιβάλλοντος WWF. Άλλοι εταίροι περιλαμβάνουν την Ινδονησία και την Γκάνα.

Η συμμαχία ονομάζεται «Πρόληψη» και η βασική της μέριμνα είναι η πρόληψη των αποβλήτων.

«Τα απόβλητα είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα επιβίωσης όπως η κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Müller.

Τα πλαστικά απόβλητα στη θάλασσα αναμένεται να αυξηθούν δέκα φορές και με τις σημερινές τάσεις, μέχρι το 2050, ενδέχεται να υπάρχουν περισσότερα πλαστικά από τα ψάρια στους ωκεανούς. Σήμερα, δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές χωρίς συλλογή απορριμμάτων. “Οι φτωχότεροι από τους φτωχούς υποφέρουν περισσότερο”, δήλωσε ο Müller.

Εδώ αποθηκεύονται τα πλαστικά απόβλητα

Τα πλαστικά απόβλητα είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα

Ο Müller λέει ότι τα μέλη της συμμαχίας θέλουν τώρα να βρουν τρόπους για να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα απόβλητα. «Επειδή αν συνεχιστούμε με αυτόν τον τρόπο, θα πνιγούμε σε σκουπίδια», είπε.

Η γερμανική τεχνολογία θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του παγκόσμιου προβλήματος των αποβλήτων, δήλωσε ο υπουργός, και αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει ότι μόνο ταξινομημένα και εύκολα ανακυκλώσιμα πλαστικά απόβλητα μπορούν να πωληθούν στο εξωτερικό.

Με πληροφορίες από dpa, AP, AFP, Reuters, DW
Σύνταξη Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης