Μια νέα έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Medicine», μπορεί να οδηγήσει σε νέους τρόπους αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Georgetown διαπίστωσαν ότι η μετάλλαξη του γονιδίου BDNF μπορεί να μας ανοίξει την όρεξη έως και κατά 80%. Με άλλα λόγια, όταν το γονίδιο αυτό δεν εκφράζεται σωστά, τότε η όρεξη δεν ρυθμίζεται και οι ορμόνες (ινσουλίνη, λεπτίνη), ο ρόλος των οποίων είναι να στέλνουν το μήνυμα του κορεσμού στον εγκέφαλο, δεν καταφέρνουν να βρουν τον στόχο τους, δηλαδή το κατάλληλο κέντρο του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να μην επέρχεται η αίσθηση του κορεσμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, η έρευνα που κατέληξε σε αυτά τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα διεξήχθη σε ποντίκια και όχι σε ανθρώπους. Τα ποντίκια είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να φέρουν την παραλλαγή αυτού του γονιδίου. Σε σχετικά πειράματα διαπιστώθηκε ότι τα ποντίκια κατανάλωναν έως και 80% περισσότερο φαγητό από το συνηθισμένο. Ένας εκ των ερευνητών, ο καθηγητής Baoji Xu, δήλωσε ότι «η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε νέες στρατηγικές που θα βοηθήσουν στον έλεγχο του βάρους, όπως η παρασκευή ενός φαρμάκου που θα ενεργοποιεί την έκφραση του BDNF».

Από την άλλη μεριά, η καθηγήτρια Sadaf Farooqi από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, η οποία δεν εμπλέκεται στην έρευνα, επεσήμανε ότι αν και η μετάλλαξη αυτού του γονιδίου έχει συνδεθεί με τη νοσογόνο παχυσαρκία, εντούτοις η έρευνα έγινε αποκλειστικά σε ποντίκια και η εν λόγω μετάλλαξη είναι σπάνια στους ανθρώπους.

Πηγή: vita.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης