Το τυρί είναι μια νόστιμη, θρεπτική τροφή, πλούσια σε ασβέστιο. Ειδικά στη χώρα μας είναι ένα φαγώσιμο που καταναλώνεται σχεδόν όλες τις ώρες της ημέρας, από το πρωινό ως το δείπνο, μόνο του ή ως συνοδεία άλλων εδεσμάτων. Τα περισσότερα όμως είδη τυριών παχαίνουν, αφού έχουν τουλάχιστον 30% λιπαρά, όπως επισημαίνει η διαιτολόγος- διατροφολόγος, Κατερίνα Τζιώτζη.

Έτσι, ειδικά σε περιόδους προσπάθειας μείωσης του βάρους ή όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας που να το απαγορεύει, καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο και κυρίως να επιλέγεται κίτρινο και άσπρο τυρί που να έχει χαμηλότερα λιπαρά από τα υπόλοιπα… Άλλωστε υπάρχουν πολλά τυριά στο ελλαδικό χώρο που η λιποπεριεκτικότητά τους δεν ξεπερνά το 20%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, να σημειωθεί ότι τις περισσότερες φορές στις ετικέτες αναγράφεται το «ελάχιστο λίπος επί ξηρού». Αυτό αφορά στο ελάχιστο λίπος που θα περιείχε το τυρί αν αφαιρούσαμε όλη την υγρασία του. Το πραγματικό ποσοστό λίπους αναφέρεται ως «λίπος επί συνόλου» ή «ολικά λιπαρά» και αναγράφεται στον πίνακα των θρεπτικών του συστατικών.

Ας δούμε κάποια από αυτά…

Κατίκι Δομοκού ΠΟΠ

Παραδοσιακό αλοιφώδες τυρί από αιγοπρόβειο γάλα. 12% λιπαρά. Καλή υφή, όξινο, με γιαουρτένια επίγευση. Μπορείτε να το προσθέσετε σε σούπες, σαλάτες, ντάκο και πίτες.

Αmarino
Από φρέσκο, βιολογικό ή μη, κατσικίσιο γάλα. Λιπαρά 12% – 14%. Ελαφρώς κοκκώδης υφή, ήπια βουτυράτη γεύση, πλούσια αρώματα. Δοκιμάστε το σε σαλάτες και πάνω σε ντάκο και ψωμί. Η μυζήθρα, το ανθότυρο και το μανούρι παρασκευάζονται από το τυρόγαλα που απομένει μετά την παρασκευή άλλων τυριών. Συνήθως λοιπόν γίνονται με αιγοπρόβειο γάλα, σκέτο ή σε μείξη με αγελαδινό. Από αυτά το πιο άπαχο είναι η μυζήθρα, ακολουθεί το ανθότυρο, στην παρασκευή του οποίου προστίθεται γάλα ή και κρέμα, και τέλος, το μανούρι, που είναι πλούσιο σε λιπαρά.

Μυζήθρα

Από αιγοπρόβειο τυρόγαλα με προσθήκη αγελαδινού ή γίδινου γάλακτος, 4% – 10% λιπαρά. Ουδέτερη γεύση, εύθρυπτη υφή. Για το πρωινό, με ψωμί ολικής άλεσης και μέλι, για σαλάτες. Επίσης, σε γεμίσεις με άλλα τυριά ή γιαούρτι και σε γλυκά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανθότυρο
Από αιγοπρόβειο ή και αγελαδινό τυρόγαλα, 10 έως 18% λιπαρά ανάλογα με τον παραγωγό. Μαλακό, έντονα γαλακτώδες, με ήπια ή γλυκιά γεύση. Δοκιμάστε το σε τυρογλυκά, τυρόπιτες, μακαρόνια, σαλάτες και ομελέτες. Τα λευκά τυριά άλμης για να είναι χαμηλότερων λιπαρών, είναι ως επί το πλείστον αιγοπρόβεια. Ενώ η φέτα, δηλαδή, φτάνει τα 25% – 30% λιπαρά, τα τυριά αυτής της κατηγορίας έχουν περίπου 18% λιπαρά.

Κατσικίσιο τυρί
Από 100% φρέσκο γίδινο γάλα. 16% – 18% λιπαρά. Μοιάζει σαν να έχει όλα τα λιπαρά του. Είναι ελαφρώς αλμυρό. Σαν καλή βαρελίσια φέτα. Δοκιμάστε το με λαδερά, με μακαρονάδες και σε σαλάτες.

Αιγοπρόβειο τυρί
Από μερικώς αποβουτυρωμένο αιγοπρόβειο γάλα. 12% λιπαρά. Θυμίζει φέτα, ελαφρώς πικάντικο, σχετικά εύθρυπτο. Δοκιμάστε σε σαλάτες, σε φαγητά αλλά και ως επιτραπέζιο.

Για όλους εσάς λοιπόν που θέλετε μεν να μειώσετε τα λιπαρά από τη διατροφή σας, χωρίς όμως να στερηθείτε τα αγαπημένα σας τυροκομικά προϊόντα, δοκιμάστε και αποφασίστε ποιο είναι αυτό που σας ταιριάζει γευστικά περισσότερο.

Πηγή: MediDiatrofi.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης