Ένας μικρός δακτύλιος σιλικόνης που τοποθετείται προσωρινά στον τράχηλο της μήτρας μπορεί να μειώσει σημαντικά το ποσοστό των πρόωρων τοκετών σε γυναίκες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet.

Η γέννηση ενός μωρού πριν από την 34η εβδομάδα έχει συσχετιστεί με προβλήματα υγείας. Η δυνατότητα αποφυγής του πρόωρου τοκετού, λοιπόν, θεωρείται πολύ σημαντική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι γιατροί παρακολουθούσαν και εντόπιζαν με τη βοήθεια υπερηχογραφημάτων τις γυναίκες με μήκος τραχήλου της μήτρας μικρότερο από 25 χιλιοστά. Το χαρακτηριστικό αυτό έχει συσχετιστεί με μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Από τις 11.875 γυναίκες που πήραν μέρος στην έρευνα οι 726 είχαν πιο «κοντό» τράχηλο με μήκος κάτω των 25 χιλιοστών. Στις μισές από αυτές τις γυναίκες τοποθετήθηκε ένας μικρός δακτύλιος σιλικόνης στον τράχηλο. Στις γυναίκες στις οποίες δεν τοποθετήθηκε ο δακτύλιος, το ποσοστό των πρόωρων γεννήσεων ήταν 27%. Το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες στις οποίες είχε τοποθετηθεί ο δακτύλιος ήταν 6%.

Η διαφορά θεωρείται εντυπωσιακή και εκτιμάται ότι θα μπορούσε, εφόσον επαληθευτεί από επόμενες έρευνες, να βοηθήσει τις γυναίκες που κινδυνεύουν από πρόωρο τοκετό και έχουν μικρό μήκος τραχήλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: vita.gr

Eπιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης