Πόσο συμβάλλει στην αυξομείωση του βάρους μας ο μεταβολισμός;

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012, 11:03
Πόσο συμβάλλει στην αυξομείωση του βάρους μας ο μεταβολισμός;
O Γερμανός φυσιολόγος Schwann, στις αρχές του 19ου αιώνα, χρησιμοποίησε πρώτος τον όρο «μεταβολισμό», για να περιγράψει όλες τις χημικές μεταβολές που συμβαίνουν μέσα στο σώμα μας, έτσι ώστε η χημική ενέργεια που προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής να μετατραπεί σε διάφορες άλλες μορφές ενέργειας και κυρίως κινητική.

Τρεις παράγοντες επηρεάζουν τον μεταβολισμό: ο βασικός μεταβολισμός, η θερμότητα που εκπέμπει το σώμα μας και οι καθημερινές δραστηριότητες. Από τους προαναφερθέντες 3 παράγοντες αυτός που παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο είναι ο βασικός μεταβολισμός γνωστός και ως B.M.R (Basal Metabolic Rate).

Τι είναι ο B.M.R.; Το ελάχιστο ποσό ενέργειας που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να επιτελέσει τις βασικές του λειτουργίες (αναπνοή, μεταβολισμός των κυττάρων, λειτουργία καρδιάς) και να μας διατηρήσει στη ζωή και διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τη μυϊκή μάζα.

Παράλληλα, όμως, επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες όπως η επιφάνεια του σώματος, η λειτουργία του θυρεοειδούς, το κάπνισμα, ο πυρετός, η κύηση κ.ά.. Ο αμέσως πιο σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τον μεταβολισμό μας είναι η κίνηση και η ενέργεια που ξοδεύουμε για να κάνουμε σωματικές δραστηριότητες.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει ,ο μυϊκός ιστός παίζει καθοριστικό ρόλο στον βασικό μεταβολισμό, για αυτό διαφορετικά καλείται και μεταβολικά ενεργός ιστός του σώματος. Αυτό σημαίνει πως, όταν ο μυϊκός ιστός μειώνεται, επηρεάζεται και ο μεταβολισμός μας, ο οποίος μειώνει τους ρυθμούς λειτουργίας του.

Μείωση του μυϊκού ιστού παρατηρείται έπειτα από πάρα πολύ αυστηρές δίαιτες. Αυτός είναι και ο λόγος που ύστερα από πολύ στερητικές δίαιτες επαναπροσλαμβάνουμε το βάρος μας.

Μπορούμε όμως να αντιστρέψουμε την κατάσταση αυτή, αυξάνοντας τις δραστηριότητες μας, δηλαδή την ενέργεια που ξοδεύουμε καθημερινά, με απλούς τρόπους, όπως το περπάτημα, το ανέβασμα σκάλας αντί για το ασανσέρ, το πλύσιμο του αυτοκινήτου, το ποδήλατο, το τρέξιμο ή το aerobic.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012, 11:57