Όσοι έχουν προσβληθεί από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), γνωστός για την πρόκληση των πιο διαδεδομένων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, των κονδυλωμάτων, ενδέχεται να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα βασίστηκε στα δεδομένα από 49.000 ενήλικες δανούς και τα συμπεράσματά της δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Infectious Diseases». Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια, Dr Susanne Kruger Kjaer από την Αντικαρκινική Εταιρία της Δανίας, η έρευνά τους έδειξε ότι υπάρχει συσχετισμός μεταξύ του ιού HPV και ορισμένων καρκίνων, ενώ υπάρχουν υπόνοιες ότι μπορεί να συσχετίζεται και με ορισμένους τύπους καρκίνου του δέρματος (όχι όμως με το μελάνωμα, που αποτελεί τον πιο επιθετικό τύπο).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι γνωστό ότι ορισμένα στελέχη του ιού HPV συσχετίζονται με τον καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας. Σύμφωνα, όμως, με τους ερευνητές φαίνεται ότι στελέχη του ιού HPV ενοχοποιούνται και για αρκετές περιπτώσεις καρκίνου στο ουροποιητικό– αναπαραγωγικό σύστημα ανδρών και γυναικών. Λιγότερο γνωστός, αλλά σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα των μελετών υπαρκτός, είναι ο συσχετισμός του ιού HPV με ορισμένους καρκίνους στο στόμα και τον λαιμό.

Πηγή: vita.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης