Η καισαρική θεωρείται μέθοδος με θετικές και αρνητικές πτυχές. Με τη βοήθεια των ειδικών, παρακάτω απαντάμε στα ερωτήματα που μπορεί να δημιουργηθούν στις μελλοντικές μητέρες.

Γιατί να την επιλέξεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παλιότερα εφαρμοζόταν με ολική σήμερα με επισκληρίδιο αναισθησία, που σου εξασφαλίζει την απόλυτη συναίσθηση του τι γίνεται και τη δυνατότητα άμεσα να θηλάσεις το νεογέννητό σου. Η καισαρική δεν επηρεάζει το θηλασμό, καθώς το γάλα «κατεβαίνει» στο τρίτο εικοσιτετράωρο. Η μέγιστη διάρκειά της δεν ξεπερνά πλέον τα 30 λεπτά, ενώ τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην επισκληρίδιο έχουν ελάχιστες παρενέργειες προσφέροντας αναλγησία για ολόκληρο το πρώτο εικοσιτετράωρο. Παράλληλα, η εμπειρία των γιατρών αναισθησιολόγων είναι τόσο μεγάλη που σχεδόν αποκλείει και τις «τεχνικής» φύσεως παρενέργειές της.

Αναγκαίο… καλό

• Αποτρέπει την περιγεννητική θνησιμότητα και νοσηρότητα. Χάρη στην εφαρμογή της καισαρικής στο παρελθόν τείνουν να περάσουν οι εμβρυουλκίες, οι οποίες εφαρμόζονταν σε δύσκολους τοκετούς, προκαλώντας σοβαρά κινητικά προβλήματα στα παιδιά. Έχουν ελαχιστοποιηθεί και οι ενδομήτριοι θάνατοι σε προχωρημένες εγκυμοσύνες εξαιτίας ανωμαλιών του πλακούντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Αποτελεί λύση για πολύωρους τοκετούς Ένας τοκετός διάρκειας πάνω από 8-10 ώρες σπανίζει σήμερα: η καισαρική βάζει τέλος στην ταλαιπωρία της μητέρας που μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς του κόλπου αλλά και του βρέφους.

• Χαρίζει τη δυνατότητα μητρότητας σε περισσότερες γυναίκες Η μητρότητα δεν είναι, πλέον, απαγορευτική για τις γυναίκες που πάσχουν από παθήσεις της καρδιάς, υψηλό βαθμό μυωπίας, νοσήματα κολλαγόνου κ.α. Όπως και σε όσες επιθυμούν να αποκτήσουν το πρώτο τους παιδί σε ηλικία άνω των 40 ετών.

Οι παρενέργειές της

• Η μετεγχειρητική πορεία Έχει μια μετεγχειρητική εξέλιξη με αυξημένο κίνδυνο οργανικών προβλημάτων και μολύνσεων. Μπορείς να σηκωθείς μετά από ένα οκτάωρο και έχεις ανάγκη από ειδική φροντίδα και διατροφή.

• Οι επιπτώσεις της ολικής νάρκωσες σε έκτακτη καισαρική Σε αυτή την περίπτωση πιθανόν να υποστείς τις παρενέργειές της – από εμετούς μέχρι έντονους μετεγχερητικούς πόνους.

• Σου στερεί την εμπειρία του φυσιολογικού τοκετού Αν και σπάνια το παραδέχονται, πολλές γυναίκες νιώθουν «μειονεκτικά» σε σχέση με όσες γεννήθηκαν φυσιολογικά.

Για ποιους λόγους οι γυναίκες προτιμούν την καισαρική;

1. Επειδή φοβούνται για επιπλοκές από μια φυσιολογική γέννα.

2. Για να γλιτώσουν τις ωδίνες του φυσιολογικού τοκετού.

3. Για να προγραμματίσουν πιο σωστά, λόγω της εργασίας ή λόγω της ανάγκης φροντίδας των άλλων παιδιών.

4. Για λόγους αισθητικής: Με την καισαρική ο κόλπος και ο ουρογεννητικός σωλήνας μένουν ανέπαφοι, κάτι που δεν υφίσταται έπειτα από φυσιολογικό τοκετό.

Πηγή: shape

Επιμέλεια: Γεωργία Μανώλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης