Η διάρκεια της κύησης είναι μια περίοδος κατά την οποία η γυναίκα θα πρέπει να δίνει ιδιαίτερη σημασία τόσο στην υγεία της όσο και στη διατροφή της. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν οι κίνδυνοι επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η εμφάνιση γενετικών ανωμαλιών, καθώς και των χρόνιων νοσημάτων στα παιδιά τους κατά την ενήλικη ζωή.

Κατά μέσο όρο στο διάστημα της εγκυμοσύνης, οι συνολικές ανάγκες σε θερμίδες κυμαίνονται μεταξύ 2.300 και 2.800 kcal, ανά ημέρα για το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έγκυος θα πρέπει να καταναλώνει ποικιλία τροφών, για να εξασφαλίσει την επάρκεια που απαιτείται σε ανόργανα συστατικά και βιταμίνες, που είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.

Ιδιαίτερη προσοχή για τη βέλτιστη έκβαση της εγκυμοσύνης θα πρέπει να δώσει η έγκυος σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπου παρουσιάζονται αυξημένες ανάγκες:

• Δημητριακά ολικής αλέσεως, πράσινα λαχανικά και φρούτα θα πρέπει να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Το κρέας, τα πουλερικά, τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αποξηραμένα φρούτα και οι ξηροί καρποί συνιστούν σημαντικές πηγές πρωτεϊνών, ψευδαργύρου, μαγνησίου και σιδήρου.

• Η λήψη φυλλικού οξέος παίζει σημαντικό ρόλο αυτήν τη χρονική περίοδο. Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ αποτελούν το συκώτι, τα φρούτα, τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Πολλές φορές προτείνεται και η λήψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος πριν από την εγκυμοσύνη και κατά τη διάρκεια αυτής.

• Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το μπρόκολο, οι σαρδέλες, τα όσπρια και τα αποξηραμένα φρούτα προσφέρουν το απαραίτητο ασβέστιο για αυτό το χρονικό διάστημα.

• Οι βιταμίνες D, E, C παίζουν και αυτές σημαντικό ρόλο. Τροφές πλούσιες σ’ αυτές τις βιταμίνες αποτελούν οι ξηροί καρποί, οι πράσινες πιπεριές, το σπανάκι, το κουνουπίδι, το βούτυρο, ο κρόκος αβγού, το σιτάρι, το κριθάρι, τα θαλασσινά κ.ά.

• Για τη σωστή ενυδάτωση της εγκύου απαιτούνται 8-10 φλιτζάνια υγρά σε καθημερινή βάση. Εδώ βέβαια θα πρέπει να τονιστεί ότι ένα μεγάλο μέρος της ανάγκης αυτής καλύπτεται από τους χυμούς, το γάλα και το νερό που περιέχεται σε λαχανικά, φρούτα και σε άλλα τρόφιμα.

• Τέλος, όσον αφορά στην άσκηση κατά την περίοδο αυτή, οι πιο πρόσφατες συστάσεις αναφέρουν ότι θα πρέπει να υπάρχει μια μέτρια σωματική άσκηση τουλάχιστον για 30-90 λεπτά σε καθημερινή βάση.

Πηγή: dietplus.gr
Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης