Ακόμη μια ευχάριστη είδηση για όσους αγαπούν τον αθλητισμό και την άσκηση γενικότερα, έρχεται από τη Βοστόνη και αφορά τα άτομα που ταλαιπωρούνται από ψωρίαση.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι όσοι αθλούνται συστηματικά και σε μεγάλη ένταση, συμπεριλαμβανομένων όσων κάνουν τρέξιμο και αερόμπικ, μάλλον έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ψωρίαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ψωρίαση είναι μια νόσος που χαρακτηρίζεται από μεγάλες ερυθρές πλάκες του δέρματος (π.χ., στους αγκώνες, τα γόνατα, το πρόσωπο κ.λπ.), το μέγεθός των οποίων σταδιακά μεγαλώνει. Θεωρείται αυτοάνοση νόσος (δηλαδή ο οργανισμός επιτίθεται στα ίδια του τα δερματικά κύτταρα). Οι παχύσαρκοι και οι καπνιστές θεωρείται ότι κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν τη νόσο.

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου της Βοστόνης, μελέτησαν τα στοιχεία της μακροχρόνιας επιδημιολογικής μελέτης «Nurses’ Health Study II», τα στοιχεία της οποίας έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς για διάφορους ερευνητικούς σκοπούς.

Τώρα οι ερευνητές μελέτησαν τις συνήθειες άσκησης 87.000 γυναικών από την ηλικία των 27 έως τα 44. Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που αθλούνταν πιο δυναμικά (π.χ. έτρεχαν με γρήγορο ρυθμό τουλάχιστον μια ώρα την εβδομάδα ή έκαναν τέσσερις ώρες την εβδομάδα αερόμπικ) είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ψωρίασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί υπολόγισαν ότι δυο ώρες δυναμικής άσκησης την εβδομάδα σχετίζονταν με μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου κατά 25-30%.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Archives of Dermatology».

Πηγή: vita.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης