Οι διαταραχές της γεύσης μπορεί να αλλοιώσουν την πολύτιμη αυτή αίσθηση ακόμα και σε βαθμό που να μην αντιλαμβανόμαστε τι ακριβώς τρώμε.

Αρχικά πρέπει να γνωρίζετε πως η γεύση μας βοηθά να αντιλαμβανόμαστε το άρωμα διαφόρων ουσιών, όπως είναι οι τροφές αλλά και διάφορες βλαβερές ουσίες και δηλητήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι βασικές γεύσεις που αναγνωρίζει ο άνθρωπος είναι το αλμυρό, το γλυκό, το ξινό και το πικρό. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως η αισθητική αυτή λειτουργία μπορεί να διαταραχθεί οδηγώντας σε υπογευσία (μείωση της αίσθησης της γεύσης), αγευσία (απώλεια της γεύσης) και δυσγευσία ή κακογευσία (μετατροπή της γεύσης σε δυσάρεστη αίσθηση ή κακή γεύση).

Ωστόσο, οι πιθανές αιτίες που μπορεί να μας κάνουν να χάσουμε την αίσθηση της γεύσης είναι οι εξής: Η ακτινοθεραπεία στην περιοχή κεφαλής και τραχήλου, η δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα, οι διαταραχές μεταβολισμού όπως: υποθυρεοειδισμός, σακχαρώδης διαβήτης, αβιταμινώσεις, νοσήματα του ήπατος και των νεφρών κ.α.

Βέβαια και οι ορμονικοί λόγοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συμβάλλει κατά πολύ το κάπνισμα και η κακή υγιεινή του στόματος. Επίσης η ελάττωση των επιπέδων ψευδαργύρου στο αίμα, που παρατηρείται σε διάφορες παθήσεις κ.α.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε αμέσως, αρχικά πρέπει να εξετάσετε την αιτία και η διάγνωση θα γίνει με βάση το ιατρικό ιστορικό σας, την κλινική εξέταση, καθώς και διάφορες δοκιμασίες με σταγόνες υγρών, και η αντιμετώπισή τους είναι ανάλογη με την αιτία τους.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης