Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης, Σταυρούλα Πεταλιού
Εικόνα – βίντεο: Νίκος Χριστοφάκης, Παναγιώτης Σαγκούρης
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

Με απεργιακές συγκεντρώσεις και στάσεις εργασίας τίμησαν σήμερα τα σωματεία και οι συνδικαλιστικοί φορείς την εργατική Πρωτομαγιά.
 
Με απεργιακές συγκεντρώσεις και στάσεις εργασίας τίμησαν σήμερα τα σωματεία και οι συνδικαλιστικοί φορείς την εργατική Πρωτομαγιά
Στον χορό των κινητοποιήσεων πρώτο μπήκε το ΠΑΜΕ, το οποίο πραγματοποίησε πορεία και συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος. Λίγο μετά τις 11.30 μέλη του ξεκίνησαν πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, η οποία ολοκληρώθηκε περίπου στις 12.45.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το παρών στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έδωσε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το μήνυμα της εφετινής εργατικής Πρωτομαγιάς είναι η ανάγκη ενίσχυσης του αγώνα, της εργατικής λαϊκής πάλης και της οργάνωσης παντού ενιαία για την κατάργηση όλων των μνημονιακών αντεργατικών νόμων, για την ανάκτηση όλων των οικονομικών απωλειών που είχε ο εργαζόμενος λαός στα χρόνια της κρίσης με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις».

Στις 11.00 οι ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και λίγο μετά τις 12.00 ξεκίνησαν πορεία προς την πλατεία Συντάγματος, η οποία ολοκληρώθηκε μετά τις 12.30.

Νωρίτερα, αντιπροσωπείες της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας κατέθεσαν στεφάνι μνήμης και τιμής στον χώρο των εκτελεσθέντων στην Καισαριανή και στο μνημείο του Σταύρου Καλλέργη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το παρών στις εκδηλώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά έδωσε και ο Γιάνης Βαρουφάκης με το κόμμα του ΜέΡΑ25. «Κάθε γενιά εργατών έχει υποχρέωση να δίνει ξανά τους αγώνες που έδωσαν το 1886 στο Σικάγο για 8ωρο, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, αξιοπρέπεια και κοινωνική ασφάλεια» δήλωσε ο πρώην ΥΠΟΙΚ.

«Μεγάλη τιμή και μεγάλη δόξα σε όλους τους πρωτοπόρους εργάτες της πατρίδας μας που επί δεκαετίες αγωνίστηκαν, έπεσαν και θυσιάστηκαν για τις εργασιακές κατακτήσεις και τα εργασιακά δικαιώματα. Δυστυχώς, βρισκόμαστε σε ένα σκοτεινό τούνελ στοχοποίησης, εξαθλίωσης κι αυταρχισμού. Σήμερα όσο ποτέ αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μία μεγάλη ανατροπή. Η φετινή Πρωτομαγιά ελπίζουμε να είναι αφετηρία για να αναγεννηθεί το εργατικό λαϊκό κίνημα και για να ανδρωθεί ένας νέος συνδικαλισμός», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Στο Μουσείο συγκεντρώθηκαν στις 11.00 για τη δική τους απεργιακή συγκέντρωση διάφορα πρωτοβάθμια σωματεία, οργανώσεις της Αριστεράς, φοιτητικοί σύλλογοι και συλλογικότητες, που στη συνέχεια προχώρησαν σε πορεία προς την πλατεία Συντάγματος, όπου και διαλύθηκαν. Ορισμένα «μπλοκ» κατευθύνθηκαν προς την αμερικανική πρεσβεία και λίγο μετά τις 13.30 ολοκλήρωσαν την κινητοποίησή τους. 

Ακινητοποιημένα θα είναι σήμερα τα τρένα, ο προαστιακός σιδηρόδρομος, τα τρόλεϊ και τα πλοία.

Καρέ-καρέ οι πορείες και οι συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας:

Πορεία πρωτοβάθμιων σωματείων, οργανώσεων της Αριστεράς, φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων προς την αμερικανική πρεσβεία
 Πορεία πρωτοβάθμιων σωματείων, οργανώσεων της Αριστεράς, φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων προς την αμερικανική πρεσβεία

Η πορεία του ΠΑΜΕ έξω από την αμερικανική πρεσβεία:


Στην αμερικανική πρεσβεία έφτασε η κεφαλή της πορείας του ΠΑΜΕ

Ο δρόμος μπροστά από την πρεσβεία αποκλείστηκε από κλούβες των ΜΑΤ και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις

Δείτε τις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη:



Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης

O Γιάνης Βαρουφάκης με τη σύζυγό του στη συγκέντρωση

Μέλη της Λαϊκής Ενότητας

Ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε:

«Τιμή και δόξα στους πρωτοπόρους εργάτες της πατρίδας μας που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τα εργασιακά δικαιώματα, τις εργασιακές κατακτήσεις που σήμερα δυστυχώς οι μνημονιακές κυβερνήσεις εξαρθρώνουν. Η Ελλάδα έχει μπει σε ένα σκοτεινό τούνελ, ένα τούνελ φτωχοποίησης, εξαθλίωσης και αυταρχισμού.

»Σήμερα όσο ποτέ χρειάζεται ανατροπή στην χώρα. Σήμερα όσο ποτέ η Εργατική Πρωτομαγιά μπορεί και πρέπει να γίνει μια νέα αφετηρία ανασυγκρότησης και αναγέννησης του εργατικού λαϊκού κινήματος και ενός καινούργιου ταξικού συνδικαλισμού, πρωτοπόρου, αξιόπιστου, συμμετοχικού και αποτελεσματικού. Η Εργατική Πρωτομαγιά δείχνει τον δρόμο για τη νίκη στους νέους και τις νέες της πατρίδας μας, που πρέπει να μείνουν εδώ, να σταθούν όρθιοι και να παλέψουν και όχι να τους στέλνουμε πρόσφυγες στα πέρατα του κόσμου».

Πορεία του ΠΑΜΕ προς την αμερικανική πρεσβεία:


Λίγο μετά τις 11.30 το ΠΑΜΕ ξεκίνησε πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία

Προσυγκεντρώσεις στην πλατεία Κλαυθμώνος

Πλατεία Κλαυθμώνος: Όλα έτοιμα για την απεργιακή συγκέντρωση των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ στις 11.00.

Δηλώσεις του γενικού γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα:


Πορεία του ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος:



ΠΑΜΕ, σωματεία και συνδικαλιστικοί φορείς τιμούν την εργατική Πρωτομαγιά

Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος

Η πορεία των σωματείων φτάνει στο Σύνταγμα

Η πορεία του ΠΑΜΕ προς την πλατεία Συντάγματος

Οι προετοιμασίες του ΠΑΜΕ λίγο πριν από την έναρξη των απεργιακών εκδηλώσεων στο Σύνταγμα

Σε ισχύ τέθηκαν από νωρίς το πρωί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας -  Άδειοι οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα

Τέσσερις συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

Με τέσσερις συγκεντρώσεις τιμήθηκε η εργατική Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) πραγματοποίησε συγκέντρωση στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, ενώ ξεχωριστή συγκέντρωση διοργάνωσαν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) στο μνημείο του Εργάτη.

Η Λαϊκή Ενότητα και η ΟΚΔΕ (Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδος) συγκεντρώθηκαν στη συμβολή των οδών Εγνατία και Αγίας Σοφίας, ενώ συγκέντρωση στην πλατεία Καμάρας πραγματοποίησαν οργανώσεις, σωματεία και σύλλογοι της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αλληλέγγυοι στη ΒΙΟ.ΜΕ. και συλλογικότητες του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου.



Πάτρα: Συγκέντρωση και πορεία για την εργατική Πρωτομαγιά

Με συγκέντρωση μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της Πάτρας και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης τιμήθηκε εφέτος στην αχαϊκή πρωτεύουσα η εργατική Πρωτομαγιά.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, Κωνσταντίνος Σπανός, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο φετινός εορτασμός βρίσκει τους εργαζόμενους και σχεδόν όλη την κοινωνία σε εξαθλίωση από τις αδιέξοδες τροϊκανές πολιτικές» και απηύθυνε κάλεσμα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε και ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος σε δηλώσεις του σημείωσε ότι «διαδηλώνουμε μαζί με τους εργάτες για να έχουν αυτά που έχουν χάσει και να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες τους».

Χανιά: Δύο απεργιακές συγκεντρώσεις στην πόλη

Με δύο συγκεντρώσεις τα συνδικάτα γιόρτασαν στα Χανιά την εργατική Πρωτομαγιά. Στη συγκέντρωση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο και σωματεία της πόλης στην πλατεία της Αγοράς, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιάννης Μανωλικάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η εργατική τάξη δεν θα σταματήσει να παλεύει διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον και ειρήνη στην περιοχή». Οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση της Αγοράς κατέθεσαν στη συνέχεια στέφανο στο μνημείο εργαζομένων στην περιοχή Πασακάκι, όπου και πραγματοποιήθηκε εκδήλωση.

Μήνυμα υπέρ της στήριξης της εργασίας απέναντι σε κάθε νέο μέτρο αλλά και καταδίκης του πολέμου έστειλαν από την πλατεία εκπρόσωποι σωματείων που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ. «Εργαζόμενοι και μικρομεσαίοι αυτοαπασχολούμενοι δίνουμε καθημερινά τη μάχη για μια πραγματικά δίκαιη ανάπτυξη» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, Νίκος Βουρλάκης. Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν πορεία στην παλιά πόλη και στο Ενετικό Λιμάνι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης