Ζαούτης για την ευλογιά των πιθήκων: «Η ανησυχία μας αυτή τη στιγμή δεν είναι μεγάλη»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Μαΐου 2022, 13:19
Ζαούτης για την ευλογιά των πιθήκων: «Η ανησυχία μας αυτή τη στιγμή δεν είναι μεγάλη»

Καθησυχαστικός αναφορικά με τα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, σημειώνοντας πως μόλις μία στις 50 στενές επαφές κολλάει και διευκρίνισε πως δεν μιλάμε για έναν ιό που μεταδίδεται.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, δήλωσε πως πάντα ανησυχούμε όταν εμφανίζονται σπάνια νοσήματα, αλλά η ανησυχία μας αυτή τη στιγμή δεν είναι μεγάλη για την ευλογιά των πιθήκων, καθώς δεν είναι πολύ μεταδοτική ασθένεια.

«Είμαστε σε εγρήγορση, λειτούργησε σωστά το σύστημα με το πρώτο ύποπτο κρούσμα», ανέφερε για τον τουρίστα που μεταφέρθηκε στο Αττικό Νοσοκομείο και τελικά αποδείχθηκε ότι νοσεί με ανεμοβλογιά. Όσον αφορά στα μέτρα, είπε πως οι οδηγίες είναι οι γνωστές αρχές υγιεινής: σχολαστικό πλύσιμο χεριών και φροντίζουμε να καλύπτουμε τον βήχα μας.

Για το εμβόλιο της ευλογιάς είπε ότι όσοι το έχουν κάνει έχουν έναν βαθμό ανοσίας και απέναντι στην ευλογιά των πιθήκων.

«Αυτή τη στιγμή αυτό το εμβόλιο χρησιμοποιείται μόνο σε στενές επαφές, δεν υπάρχει επίσημη σύσταση για χρήση στον γενικό πληθυσμό. Δεν μιλάμε για πανδημία, να είμαστε όλοι λίγο πιο ήσυχοι, δεν μιλάμε για εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού», σημείωσε ο κ. Ζαούτης.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Μαΐου 2022, 13:27