Καμία μορφή ρύπανσης δεν παρατηρείται στον βιότοπο της καρέτα – καρέτα από την παρουσία του πρώην ΧΥΤΑ Ζακύνθου στην περιοχή. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε κλιμάκιο του Κέντρου Ελέγχου Προστασίας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ).

Το αποτέλεσμα των ελέγχων αποτελεί ένα «χαρτί» που θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, προκειμένου να επιταχύνει τις εξελίξεις για την πλήρη αποκατάσταση του χώρου που βρίσκεται μέσα στην προστατευόμενη περιοχή του συγκεκριμένου θαλάσσιου ερπετού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την αυτοψία του ΚΕΠΠΕ, δεν φάνηκε να υπάρχει το γνωστό φαινόμενο της ρύπανσης του Κόλπου του Λαγανά, από στραγγίδια που προκαλούν οι βροχοπτώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα φέρει ήδη μια πρώτη καταδίκη για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στη συγκεκριμένη περιοχή από το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, στις 17 Ιουλίου του 2014, και έπειτα από προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Δικαστήριο αποφάσισε ότι η Ελλάδα παρέλειψε να απαγορεύσει τη λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ) εντός του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου της Ζακύνθου και με αυτόν τον τρόπο παραβίασε την περιβαλλοντική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης