Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα δικαστήρια του Πειραιά παραμένει, αν και εκκρεμεί εδώ και μήνες η μετάθεσή του στην Αθήνα, ο πρόεδρος Πρωτοδικών Ιωάννης Πετρόπουλος, ο οποίος χειρίστηκε ως Ανακριτής Διαφθοράς την πολύκροτη δικογραφία που αφορά τον εφοπλιστή και ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης καθώς και του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη ως προς την τυχόν εμπλοκή του στην υπόθεση μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1».

Ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή την αίτηση για τη μετάθεσή του στο Πρωτοδικείο της Αθήνας για προσωπικούς λόγους από τον περασμένο Νοέμβριο.

Όμως δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, αν και είχε δοθεί ρητή εντολή πως θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης για τους αποστολείς, παραλήπτες και χρηματοδότες του φορτίου του «λευκού θανάτου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη δικογραφία εμπλέκονται οι Τούρκοι φερόμενοι ως μεγαλέμποροι ναρκωτικών, Σερίφ Ζιντάστι και Φαρντίν Ριγκαμπάντι, ο οποίος εκδόθηκε στην Ελλάδα από την Αγγλία και προφυλακίστηκε στις φυλακές Κορίνθου μετά την απολογία του στον Ανακριτή Διαφθοράς.

Στην ίδια δικογραφία είναι κατηγορούμενοι ο Β. Μαρινάκης και συνεργάτες του, οι οποίοι είχαν δώσει εμβάσματα συνολικού ύψους περίπου 2.000.000 ευρώ στην εταιρεία G Tankers, με έδρα στο Ντουμπάι, του Ευθύμιου Γιαννουσάκη, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 18 έτη κάθειρξη για τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης με το «Noor 1» τον Ιούνιο του 2014.

Μετά τη λήψη μαρτυρικών καταθέσεων για την υπόθεση, ο κ. Πετρόπουλος αποφάσισε να κλείσει τη δικογραφία με «τυπικές κλήσεις» για τον Β. Μαρινάκη και τους συγκατηγορουμένους του.

Αντίθετα η υπόθεση θα παραπεμφθεί για τους Τούρκους αποστολείς και παραλήπτες των ναρκωτικών.

Μετά από την ολοκλήρωση της ανάκρισης για την πολύκροτη υπόθεση, θα έπρεπε να προχωρήσει η μετάθεσή του στο Πρωτοδικείο Αθηνών κατόπιν δικής του αιτήσεως, που έκανε δεκτή ο Άρειος Πάγος.

Όμως, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, η μετάθεση έχει «παγώσει» στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που δεν υλοποιούν τη σχετική απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου.

Τα ερωτήματα τίθενται εύλογα:

Γιατί κάποιοι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν υλοποιούν τη μετάθεση του κ. Πετρόπουλου;

Είναι πολιτικοί ή υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Δικαιοσύνης αυτοί που τον κρατάνε στα δικαστήρια του Πειραιά και δη ως Ανακριτή Διαφθοράς;

Μήπως θέλουν να παραμείνει ο κ. Πετρόπουλος στον Πειραιά μέχρι να σιγουρευτούν πως η υπόθεση Μαρινάκη θα πάει στο αρχείο;

Βλέπετε, η πολύκροτη δικογραφία έχει σταλεί προς αξιολόγηση στον Εισαγγελέα Εφετών Πειραιά Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου, ο οποίος θα κρίνει αν η δικογραφία θα πάει στο αρχείο ή αν θα ζητήσει περαιτέρω ανάκριση.

Αν ζητήσει περαιτέρω ανάκριση, τότε την υπόθεση θα αναλάβει εκ νέου ο Ανακριτής Διαφθοράς και στην προκειμένη περίπτωση ο Ιωάννης Πετρόπουλος, ο οποίος δεν «είδε» καμία εμπλοκή του Βαγγέλη Μαρινάκη και συνεργατών του. Μάλιστα ο Ανακριτής Διαφθοράς είχε στείλει και έγγραφο 50 σελίδων στην Εισαγγελική Αρχή για να αιτιολογήσει τις «τυπικές κλήσεις».

Πώς θα συνεχίσει την ανάκριση περαιτέρω αφού από τα ίδια στοιχεία της δικογραφίας έκρινε πως δεν τίθεται ευθύνη του εφοπλιστή και των άλλων εμπλεκομένων;

Πόσο μάλλον όταν, με σειρά επιχειρημάτων σε 50 σελίδες, έκρινε πως δεν προκύπτουν αξιόποινες πράξεις. Θα πάρει πίσω την εκπεφρασμένη του κρίση;

Ας σημειωθεί πως ο κ. Πετρόπουλος, όταν ανέλαβε τη δικογραφία, είχε υποβάλει αίτημα αποχής επειδή ο πατέρας του είναι Ολυμπιακός, διετέλεσε Αθλητικός Εισαγγελέας και υπήρξαν κακεντρεχή σχόλια ότι την περίοδο της θητείας του ευνοούσε με τις αποφάσεις του συγκεκριμένη ομάδα.

Το αίτημα αποχής απορρίφθηκε, ενώ στη συνέχεια ο κ. Πετρόπουλος είχε υποβάλει δύο αιτήματα για μετάθεσή του στα Πρωτοδικεία Χαλκίδας και ακολούθως Αθήνας.

Το δεύτερο αίτημα για μετάθεσή του στο Πρωτοδικείο Αθηνών έγινε δεκτό από τον Άρειο Πάγο, μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης για τη δεύτερη δικογραφία του «Noor 1».

Ο κ. Πετρόπουλος ολοκλήρωσε την ανάκριση τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά η μετάθεσή του δεν έχει προωθηθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης εδώ και τρεις μήνες.

Ποιοι θέλουν τον κ. Πετρόπουλο στον Πειραιά;

Μήπως επιδιώκουν να χειριστεί εκ νέου τη δικογραφία ο κ. Πετρόπουλος και όχι άλλος ανακριτής αν την επιστρέψει για περαιτέρω ανάκριση ο Εισαγγελέας Εφετών;

Υπάρχει σκοπιμότητα;

Ο χρόνος θα δείξει…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης