Από τη Βαλέτα της Μάλτας ο δρ Γεράσιμος Χουλιάρας, Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας Αστεροσκοπείου Αθηνών με αφορμή τον σεισμό 5 R στα Τρίκαλα, μέσω προσωπικής του σελίδας στο Facebook μας μιλάει για το χθες και το σήμερα της σεισμολογικής τεχνολογίας, αλλά και τον αξεπέραστο ανθρώπινο παράγοντα στην εκτίμηση και την πρόβλεψη των σεισμών.

«…η ψηφιακή τεχνολογία και η τεράστια πρόοδος στη σεισμολογία έχει δώσει τη δυνατότητα στην επιστήμη να έχει μια πρώτη, προκαταρκτική λύση, αυτόματα από υπολογιστή, σε 3 λεπτά…»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως συμπληρώνει, ο ανθρώπινος παράγοντας παραμένει αξεπέραστος: «…Θα πρέπει όμως μερικοί βιαστικοί ανυπόμονοι και αχάριστοι άνθρωποι να καταλάβουν ότι οι Αυτόματες Λύσεις από μηχανές υπολογιστών περιέχουν σφάλματα που μερικές φορές είναι παρά πολύ σημαντικό να εντοπιστούν και να δοθεί η σωστή πληροφορία στον πολίτη και στις αρχές. Γ αυτό το λόγο καλά θα κάνουν να περιμένουν την τελική και σωστή ανακοίνωση του Αστεροσκοπειου Αθηνών που συντονίζει το Εθνικό Σεισμογραφικό Δίκτυο αντί να βιάζονται να αναρτούν και να δημοσιεύουν λανθασμένες πληροφορίες…

Ολόκληρο το σχόλιο του κ. Χουλιάρα όπως αναρτήθηκε στο Facebook.

«Ας θυμηθούμε λιγάκι τα παλιά και όχι τόσο παλιά. Όταν οι σεισμογράφοι κατέγραφαν σε χαρτί απάνω στο περιστρεφόμενο τύμπανο. Τότε με το που κουνιόταν κάποια πόλη η χωριό, ο σεισμολόγος στη 24ωρη βάρδια του Γεωδυναμικού στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, μέτραγε με τον χάρακα απάνω στο τύμπανο την καταγραφή του σεισμού και κατόπιν επεξεργάζονταν τα δεδομένα από όλους τους σεισμογράφους της Ελλαδας μέχρι να βγάλει την τελική λύση με επίκεντρο το υπόκεντρο (βάθος) και το μέγεθος. Αυτό περίμενε ο πολίτης και η αρμόδιες αρχές και έσπαγαν τα τηλέφωνα στο Θησείο μέχρι να ολοκληρώση ο σεισμολόγος τη διάγνωση….. που έπαιρνε από μισή ώρα και πάνω ανάλογα με της ιδιαιτερότητες του σεισμού, γιατί δεν είναι όλοι ίδιοι ασφαλώς !!! Κανένα πρόβλημα τότε, μόνο η αγωνία, όλοι περίμεναν το τελικό επίσημο ανακοινωθέν από το Εθνικό Αστεροσκοπείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα η ψηφιακή τεχνολογία και η τεράστια πρόοδος στη σεισμολογία έχει δώσει τη δυνατότητα στην επιστήμη να έχει μια πρώτη, προκαταρκτική λύση, αυτόματα από υπολογιστή που σαρώνει όλους τους σεισμολογικους σταθμούς (πάνω από 200) και σε 3 ….ναι σε ΤΡΙΑ λεπτά μας παρέχει το επίκεντρο, υπόκεντρο και το μέγεθος και αυτό το βλέπομαι σπίτια μας από το Ίντερνετ !!!

Θα πρέπει όμως μερικοί βιαστικοί ανυπόμονοι και αχάριστοι άνθρωποι να καταλάβουν ότι οι Αυτόματες Λύσεις από μηχανές υπολογιστών περιέχουν σφάλματα που μερικές φορές είναι παρά πολύ σημαντικό να εντοπιστούν και να δωθεί η σωστή πληροφορία στον πολίτη και στις αρχές. Γιαυτο το λόγο καλά θα κάνουν να περιμένουν την τελική και σωστή ανακοίνωση του Αστεροσκοπειου Αθηνών που συντονίζει το Εθνικό Σεισμογραφικό Δίκτυο αντί να βιάζονται να αναρτούν και να δημοσιεύουν λανθασμένες πληροφορίες οι οποίες διαχέονται με απίστευτη ταχύτητα στον πολίτη.
Κυριακάτικες σκέψεις από Μάλτα ‍ »

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης