Νέα στοιχεία, που θέτουν σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο διαχείρισης από τις βελγικές αρχές των πληροφοριών σχετικά με εξτρεμιστικές οργανώσεις που σχεδίαζαν βομβιστικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκές πόλεις, έρχονται στο φως.

Οι ελληνικές αρχές είχαν εντοπίσει σε διαμέρισμα της οδού Αστερόπης στο Παγκράτι σχεδιαγράμματα και έναν χάρτη του αεροδρομίου Ζάβεντεμ των Βρυξελλών​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές που επικαλείται ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, οι ελληνικές αρχές είχαν εντοπίσει σε διαμέρισμα της οδού Αστερόπης στο Παγκράτι σχεδιαγράμματα και έναν χάρτη του αεροδρομίου Ζάβεντεμ των Βρυξελλών, όπου σημειώθηκαν επιθέσεις αυτοκτονίας το πρωί της Τρίτης. Τα στοιχεία αυτά είχαν εντοπιστεί σε υπολογιστές και ένα usb.
Πρόκειται για το διαμέρισμα στο οποίο διέμενε τον Ιανουάριο του 2015 ο οργανωτής των επιθέσεων του Νοεμβρίου στο Παρίσι, Αμπντέλ Χαμίντ Αμπαούντ. Όλα τα ευρήματα, καθώς και εκείνα που είχαν συλλεχθεί από άλλο διαμέρισμα, επί της οδού Χωματιανού, στα Σεπόλια, στάλθηκαν αρμοδίως στις βελγικές αρχές, οι οποίες ταυτοποίησαν το DNA του τζιχαντιστή, που εκείνη την περίοδο είχε εξαφανιστεί από την Ελλάδα.

Η στάση των αρχών του Βελγίου κρίνεται ως προβληματική καθώς ήδη στις 2 Ιανουαρίου 2015 είχαν ζητήσει από τις ελληνικές αρχές, να ερευνήσουν πρόσωπο το οποίο χρησιμοποιούσε τηλεφωνική συσκευή -η οποία εξέπεμπε από το Παγκράτι- για να συντονίζει πυρήνα τζιχαντιστών στο Βερβιέ του Βελγίου, ενώ φαίνεται να γνώριζαν ότι αυτός ήταν ο Αμπαούντ. Από τότε έως και τις 15 Ιανουαρίου που τελικά κινητοποιήθηκαν οι Βέλγοι για να τον εντοπίσουν και να τον συλλάβουν, υπήρχε αρκετός χρόνος για να μπορέσει ο ενορχηστρωτής των επιθέσεων στο Παρίσι να κρύψει τα ίχνη του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης