Χανιά: Η απόφαση στη δίκη των 7 για τη σύσταση συμμορίας εμπορίας όπλων

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2023, 03:37
Χανιά: Η απόφαση στη δίκη των 7 για τη σύσταση συμμορίας εμπορίας όπλων

Μετά από μια μακριά διακοπή το δικαστήριο αποφάσισε για τους επτά κατηγορούμενους της πολύκροτης υπόθεσης που απασχόλησε τα Χανιά για σύσταση συμμορίας και εμπορίας όπλων

Αναλυτικά το δικαστήριο αποφάσισε ότι όλοι οι κατηγορούμενοι είναι αθώοι για τις κατηγορίες για σύσταση συμμορίας ενώ μόνο ο πρώτος κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της εμπορίας όπλων.

Αναλυτικά το δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή του πρώτου κατηγορουμένου για τις κατηγορίες της παράνομης μετασκευής όπλων και της παράνομης κατοχής όπλων. Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν αφορούν τα όπλα που είναι λειτουργικά.

Για τον δεύτερο κατηγορούμενο το δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή του για τις κατηγορίες της μετασκευής όπλων χωρίς άδεια και της παράνομης κατοχής όπλων χωρίς άδεια αποφασίστηκε η ενοχή του για την παράνομη κατοχή όπλων που δεν είχαν άδεια.

Για τον τέταρτο κατηγορούμενο το δικαστήριο έκρινε ότι είναι ένοχος για την κατηγορία της παράνομης κατοχής όπλου χωρίς άδεια.

Για τον έκτο κατηγορούμενο αποφασίστηκε η ενοχή του για την παράνομη κατοχή όπλων που δεν είχαν άδεια.

Τέλος για τον έβδομο κατηγορούμενο το δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή του για την κατηγορία της παράνομης κατοχής όπλου χωρίς άδεια.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης στον πρώτο κατηγορουμένου 7 έτη και 3 μήνες και στον δεύτερο κατηγορούμενο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 5 έτη και 9 μήνες και στον 5 κατηγορούμενο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 2 ετών και 3 μηνών.

Παράλληλα στον τέταρτο κατηγορούμενο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 12 μηνών ενώ στον έκτο και στον έβδομο κατηγορούμενο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης τεσσάρων ετών.

Στους κατηγορούμενους δόθηκε η δυνατότητα αναστολής της έφεσης των ποινών τους.

 

 

 

 

 

Η πρόταση της εισαγγελέως

Νωρίτερα η εισαγγελέας στην πρόταση της ανέφερε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να καταδεικνύουν στη σύσταση συμμορίας από τους κατηγορούμενους.

Για τον πρώτο κατηγορούμενο πρότεινε την ενοχή του για την κατοχή όπλων ωστόσο ανέφερε ότι δεν αποδεικνύεται η εμπορία. Αναφορικά με τον δεύτερο κατηγορούμενο ανέφερε ότι τα όπλα ήταν το επάγγελμα του καθώς διατηρούσε το κατάστημα στο κέντρο των Χανίων ενώ για την σύζυγο του δεν αποδεικνύεται από κάπου ότι είχε κάποια σχέση.

Στη συνέχεια η εισαγγελέας για τον τέταρτο κατηγορούμενο πρότεινε την ενοχή του για το όπλο που δεν είχε άδεια. Σχετικά με τον πέμπτο κατηγορούμενο η εισαγγελέας τόνισε ότι διατηρεί τις αμφιβολίες για το εάν είχε γνώση για τα όπλα που βρέθηκαν στη κατοχή του πατέρα του ενώ πρότεινε την ενοχή του για απείθεια καθώς οι αστυνομικοί είχαν προχωρήσει σε καταδίωξη για να καταφέρουν να τον συλλάβουν.

Για τον έκτο κατηγορούμενο πρότεινε την ενοχή του για την παράνομη κατοχή όπλων αν και μοιάζει να μην κάνει χρήση όπλων.

Τέλος για τον τελευταίο κατηγορούμενο πρότεινε την αθώωση του καθώς φαίνεται θεωρούσε πράγματι το όπλο κειμήλιο.

Οι απολογίες των επτά κατηγορουμένων

Η δίκη ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Δευτέρας με τις απολογίες των 7 κατηγορουμένων. Πρώτος ξεκίνησε ο ένας από τους δυο που είχαν κριθεί προφυλακιστέοι. Στην απολογία του ανέφερε ότι το επάγγελμα του είναι αγρότης αλλά τα όπλα είναι το μεράκι του, η ασχολία του. Για τον τεράστιο αριθμό όπλων που βρέθηκαν στην κατοχή του ανέφερε ότι τα όπλα τα μάζευε, του τα έδιναν άλλοι και μάλιστα ήταν πολλών ετών.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο δεύτερος κατηγορούμενος που είχε κριθεί προφυλακιστέος και διατηρούσε κατάστημα με όπλα στα Χανιά. Στην απολογία του τόνισε ότι είναι απόστρατος της πολεμικής αεροπορίας και έχει ειδικότητα οπλουργός . Ο ίδιος σημείωσε ότι διατηρούσε πάντα καλή σχέση με την αστυνομία και τον θλίβει βαθύτατα όλη αυτή υπόθεση. Ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι συχνά η αστυνομία τον χρησιμοποιούσε σε αρκετές αστυνομικές επιχειρήσεις καθώς είχε πολλές γνώσεις πάνω στα όπλα και μάλιστα ζητούσαν τη συνδρομή του και από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Τονίζει δε ότι πολλές εταιρίες σε όλη την χώρα τον είχαν προσλάβει για τη συντήρηση και την επισκευή των όπλων.

Για τον μεγάλο αριθμό όπλων που βρέθηκαν στη κατοχή του χωρίς άδεια δικαιολόγησε την ύπαρξη τους αναφέροντας ότι του τα έδωσε ένας φίλος του για φύλαξη ωστόσο ο ίδιος απεβίωσε πριν προλάβει να τα παραλάβει πίσω. Ο κατηγορούμενος κατέληξε ότι όλα γινόντουσαν νόμιμα και υπήρχαν πάντα αποδείξεις και παραστατικά.

Στη συνέχεια ακολούθησε η απολογία της συζύγου του προηγούμενου κατηγορουμένου στο όνομα της οποία βρισκόταν το κατάστημα με τα όπλα. Η ίδια ανέφερε ότι επαγγελματικά δεν είχε καμία σχέση καθώς διατηρεί επιχείρηση με ένδυση στα Χανιά και απλά για γραφειοκρατικούς λόγους η επιχείρηση έφερε το όνομα της.

Στη συνέχεια στην απολογία του ο τέταρτος κατηγορούμενος ανέφερε ότι για τα τρία όπλα είχε άδεια αλλά για το τέταρτο δεν είχε . Αναφορικά με τα μηχανήματα που βρέθηκαν στην κατοχή του ανέφερε ότι τα χρησιμοποιούσε για επισκευές και είναι εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται γενικά για «μαστορέματα».

Ο πέμπτος κατηγορούμενος, γιος του πρώτου κατηγορούμενος ανέφερε ότι δεν γνώριζε τίποτα για τα όπλα που είχε στην κατοχή του ο πατέρας του.

Ο εκτός κατηγορούμενος μεταξύ άλλων στη απολογία του ανέφερε ότι τα όπλα που βρέθηκαν στην κατοχή του τα βρήκε σε χαλάσματα σπιτιού που ανήκε στην οικογένεια του μερικούς μήνες πριν «σκάσει» η υπόθεση. Μάλιστα αναφέρει ότι ετοιμαζόταν να πάει στο αστυνομικό τμήμα για να τα δηλώσει ωστόσο λόγο αυξημένων υποχρεώσεων δεν πρόλαβε να πάει. Μάλιστα τόνισε ότι δεν έχει στη ζωή του καμία σχέση με όπλα ούτε ξέρει να τα χειρίζεται αν και λόγο της ιδιότητας του μπορεί να εκδόσει άδεια για όπλο ωστόσο δεν ήθελε ποτέ.

Ο τελευταίος κατηγορούμενος ανέφερε ότι είχε στη κατοχή του ένα όπλο 100 ετών το οποίο κρατούσε καθώς θεωρούσε ότι αποτελεί κειμήλιο και δεν σκέφτηκε ότι μπορεί να είναι λειτουργικό.

Το χρονικό της υπόθεσης

Υπενθυμίζεται πως οι αστυνομικές αρχές των Χανίων μετά από μεγάλη επιχείρηση σε Κίσαμο, Παλαιόχωρα, Αποκόρωνα και στην πόλη των Χανίων είχαν βρει «παράνομα εργαστήρια όπλων» .

Επτά άτομα συνελήφθησαν ως μέλη του κυκλώματος, και όπως είχε ανακοινωθεί «στα τρία πλήρως εξοπλισμένα παράνομα εργαστήρια όπλων βρέθηκαν μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν:

31 πολεμικά όπλα,

34 πιστόλια και περίστροφα,

13.000 φυσίγγια,

14 κάννες κυνηγετικών όπλων

45 κορμοί κυνηγετικών όπλων

4 σιγαστήρες και

70 γεμιστήρες

Η επιχείρηση είχε γίνει από αστυνομικούς του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων, του ΤΑΕ Χανίων και της ΟΠΚΕ Χανίων

Πηγή:flashnews.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2023, 03:37