Επιμέλεια: Αλ. Παπαδόπουλος

Με απόλυτη ασφάλεια για τους δεκάδες παρευρισκόμενους, μικρούς και μεγάλους, που παρακολούθησαν ένα φαντασμαγορικό θέαμα στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου το χθεσινό βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, βρόντηξαν δυνατά για άλλη μια χρονιά τα χαλκούνια της τετραμελούς ομάδας του αείμνηστου Μπάμπη Γιωτόπουλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το θέμα της ασφάλειας, άλλωστε, είναι πρωταρχικό και βασικό μέλημα των χαλκουνάδων, τόσο για τον ίδιο τον κατασκευαστή-χρήστη του χαλκουνιού, όσο και για τον κόσμο που παρακολουθεί το παραδοσιακό αυτό θρησκευτικό έθιμο κάθε Μεγάλη Παρασκευή, μετά την ολοκλήρωση της περιφοράς του Επιταφίου.

Για του λόγου το αληθές, η εικόνα μιλάει από μόνη της…

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να γίνει πράξη με απόλυτη ασφάλεια για όλους, το φαντασμαγορικό αυτό θέαμα,  που προκύπτει μόλις ο χαλκουνάς ανάψει το χαλκούνι με τις φλόγες να πετάγονται με τη μορφή πυρσού ψηλά στον ουρανό, μέχρι τον τελικό δυνατό κρότο, το λεγόμενο βρόντηγμα, απαιτούνται συγκεκριμένα πράγματα.

Ξεκινώντας από τον σωστό τρόπο κατασκευής του μείγματος του μπαρουτιού και του γεμίσματος του σωλήνα και καταλήγοντας στην εμπειρία που πρέπει να έχει ο χειριστής του.

Ένας καλός χαλκουνάς πρέπει να ξέρει πώς να διασφαλίσει πρώτιστα την ασφάλεια του κόσμου αλλά και του ίδιου και παράλληλα να προσφέρει ένα διαφορετικό κάθε φορά, αλλά πάντα εντυπωσιακό θέαμα στους παρευρισκόμενους.

Άλλωστε ο ίδιος ο στυλοβάτης του εθίμου στο Αγρίνιο, ο Μπάμπης Γιωτόπουλος, γνώριζε πως να κατασκευάσει αλλά και να χειριστεί τα χαλκούνια, ώστε μετά την πυροδότησή τους αλλά και το δυνατό σκάσιμο τους στο τέλος της διαδικασίας, να προσφέρουν θέαμα χωρίς να δημιουργείται κίνδυνος για τον κόσμο. Πιστοποιούσε άλλωστε στην πράξη την ασφάλεια των παρευρισκόμενων.

Ακολουθώντας τα ίδια βήματα ως προς την κατασκευή,  και γνωρίζοντας συνάμα τον σωστό χειρισμό, η έμπειρη τετραμελής ομάδα των διαδόχων – συνεχιστών αυτού του θρησκευτικού εθίμου, πρόσφερε ένα βροντερά εντυπωσιακό θέαμα το χθεσινό βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής αποδεικνύοντας εμπράκτως όσα προαναφέρθηκαν για την ασφάλεια όλων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης