Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Εικονολήπτης: Χάρης Γκίκας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα πραγματικό «τσουνάμι» αλληλεγγύης πυροδοτήθηκε έπειτα από το ρεπορτάζ του zougla.gr για την 62χρονη Έφη Γεωργακάκη, η οποία δέχτηκε το χτύπημα της μοίρας και μαζί με τον σύζυγό της, που απεβίωσε από ασθένεια, έχασε και το σπίτι της, με αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα να ζει στα παγκάκια της Καλλιθέας.

Δεκάδες αναγνώστες κάλεσαν στο τηλεφωνικό μας κέντρο προκειμένου να προσφέρουν από χρήματα μέχρι και φιλοξενία στην άτυχη 62χρονη, η οποία μέχρι πρότινος γνώριζε μόνο το σκληρό πρόσωπο της κοινωνίας: οι γείτονές της δεν της επέτρεπαν να κοιμάται προσωρινά ούτε στα σκαλιά της πολυκατοικίας, η Εκκλησία δήλωσε… αναρμόδια για να τη φιλοξενήσει, ενώ και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Καλλιθέας δεν μπορούσαν να της προσφέρουν κατάλυμα για γραφειοκρατικούς λόγους, αφού η γυναίκα δεν είχε πιστοποιητικό απορίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των τηλεφωνημάτων που δεχτήκαμε, ένα έγινε ακριβώς από το άτομο που θα έπρεπε από την αρμόδια υπηρεσία του κράτους για τη στήριξη των αδύναμων συμπολιτών μας. Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας, Γεώργιος Σταμάτης, ενδιαφέρθηκε προσωπικά για την υπόθεση, ως όφειλαν να κάνουν άλλωστε οι αρμόδιες αρχές. 

Έπειτα από την πρώτη επαφή κι έναν σχετικό έλεγχο της υπόθεσης της Έφης Γεωργακάκη, βρέθηκε άμεσα ένα αξιοπρεπές κατάλυμα γι΄ αυτήν, στο οποίο μπορεί να μείνει για όσο καιρό χρειαστεί, δηλαδή μέχρι να εκδοθεί η σύνταξη χηρείας που δικαιούται, ώστε να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια της. Πρόκειται για τη δομή του Υπνωτηρίου των Γιατρών του Κόσμου, που βρίσκεται στο Μεταξουργείο και η οποία πλέον λειτουργεί και ως ξενώνας. Η 62χρονη έχει κρεβάτι, φαγητό, νερό, μπάνιο, παρέα και φροντίδα από τους ειδικούς.

Ο φακός της Ζούγκλας έφτασε το βράδυ της Τρίτης 23/6 στη δομή, όπου συναντήσαμε την περιχαρή, πια, Έφη Γεωργακάκη και τον γενικό γραμματέα Γεώργιο Σταμάτη. «Έγινε ένα θαύμα και τους ευχαριστώ όλους πάρα πολύ» μας είπε η 62χρονη, η οποία, από τη σκοτεινιά και τον φόβο στα παγκάκια, πλέον βλέπει τη ζωή με άλλο μάτι.

«Δεν πρέπει ποτέ, παρά τη δυσπιστία που μπορεί να υπάρχει, οι πολίτες να διστάζουν να ζητάνε τη βοήθεια του κράτους. Το κράτος είναι πια πολύ οργανωμένο σε τέτοια θέματα και το σημερινό συμβάν δείχνει πως η συνεργασία της Πολιτείας με την Κοινωνία των Πολιτών και τους δημοσιογράφους μπορεί να επιφέρει καλά αποτελέσματα σε τέτοιου είδους έκτακτες περιπτώσεις» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Σταμάτης.

Ο υπεύθυνος των Υπνωτηρίων των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, μας παρουσίασε τις υπηρεσίες που προσφέρει η δομή.

Δείτε το ρεπορτάζ:

 

 

Διαβάστε ακόμη:

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης