Για το περιβαλλοντικό έργο της ανασύστασης της Λίμνης Κάρλα βραβεύτηκε η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην 7η τελετή απονομής των «Ευρωπαϊκών Βραβείων Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον – European Business Awards for the Environment» και των «Ελληνικών Βραβείων για το Περιβάλλον», που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας και επιχειρηματιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι σημαντική ημέρα για όλη την Ελλάδα καθώς η ανασύσταση της Λίμνης Κάρλας είναι ένας εθνικό, περιβαλλοντικό οικολογικό και σύγχρονο έργο, όπου διεισδύουν οι επιθυμίες όλων» δήλωσε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός κατά την τελετή βράβευσης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Αγοραστός σημείωσε πως με την ανασύσταση της Λίμνης Κάρλα ποτίζονται 150.000 στρέμματα αγροτικής γης, έχουν έρθει στην επιφάνεια τέσσερις παλαιολιθικοί οικισμοί, ενώ επέστρεψαν στην περιοχή 181 είδη πουλιών και δεκατρία είδη ψαριών. Επίσης ο κ. Αγοραστός τόνισε πως με το έργο της ανασύστασης της λίμνης θα υπάρχει η δυνατότητα να αρδευτούν φθηνά τα χωράφια, να υδρευτεί το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου ενώ πρόκειται και για ένα αντιπλημμυρικό έργο της περιοχής.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας είπε επίσης ότι το έργο αναδεικνύει το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Περιφέρεια μπορούν να κάνουν μεγάλα έργα προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ «και έσωσαν την τιμή της χώρας, διότι η Ε.Ε. ζητούσε πίσω 180 εκατ. το 2014 όταν το έργο είχε σταματήσει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τότε στο μυαλό μου ήρθε ο Καζαντζάκης: “Να αγαπάς την ευθύνη”. Αποδείξαμε ότι αγαπάμε την ευθύνη, η οποία με συνέργεια και συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία φέρνει θεαματικά αποτελέσματα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός

Ο καθηγητής στο ΕΜΠ και μέλος στην επιτροπή αξιολόγησης Ευρωπαϊκών Βραβείων Περιβάλλοντος στην Ευρώπη, Κωνσταντίνος Αραβώσης εξήγησε γιατί βραβεύθηκε η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο ίδιος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η λίμνη Κάρλα είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο, το οποίο βελτίωσε την ποιότητα ζωής στην ευρύτερη περιοχή και έλυσε πολύ σημαντικά προβλήματα που σχετίζονταν με την άρδευση και την ύδρευση του κάμπου».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος και εκπρόσωπος της Ε.Ε. για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία για το Περιβάλλον Αντώνης Παπαδάκης, μίλησε για τα βραβεία που της 7ης τελετής, υποστηρίζοντας πως «αυτά απευθύνονται σε εταιρείες, οργανισμούς, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς με έδρα την Ελλάδα που συνδυάζουν με επιτυχία την καινοτομία με την οικονομική βιωσιμότητα, την αειφόρο ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και την κυκλική οικονομία».

Φάμελλος: «Το περιβάλλον είναι πλέον το διαμάντι και της Ελλάδας και της Οικονομίας»

Στην τελετή βράβευσης παρευρέθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος στην ομιλία του ανέφερε τα εξής: «Στην Ελλάδα σε μια χώρα που το περιβάλλον είναι σημαντικός αναπτυξιακός πόρος και η περιβαλλοντική βιομηχανία είναι η εμπροσθοφυλακή μας, πρέπει να γνωρίζουμε πως όσο πιο καλή περιβαλλοντική βιομηχανία έχουμε, όσο καλύτερη περιβαλλοντική απόδοση έχουν οι επιχειρήσεις και οι δήμοι μας τόσο πιο ψηλά θα ανεβαίνουμε στα διεθνή στάνταρ.  Σε μια στιγμή που ο πλανήτης αναρωτιέται για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά και το πώς θα ανταπεξέλθουμε σε μια μεγάλη αλλαγή του παραγωγικού προτύπου, η χώρα μας βγαίνοντας από το πρόγραμμα βαδίζει πιο σταθερά και αποτελεσματικά στα ζητήματα της βιώσιμης ανάπτυξης. Η παραγωγική ανασυγκρότηση στηρίζεται στο περιβάλλον. Το στοίχημα για το αύριο είναι το στοίχημα μιας κοινωνίας με μηδενικά απόβλητα, με κυκλική οικονομία και με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας σε όλα τα πεδία. Όλα αυτά απαιτούν ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο από το φυσικό περιβάλλον μέχρι την ανακύκλωση και από τους δασικούς χάρτες μέχρι τους σύγχρονους φορείς διαχείρισης απορριμμάτων. Το περιβάλλον είναι πλέον το διαμάντι και της Ελλάδας και της Οικονομίας».

Πληροφορίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ/ Πηγή φωτογραφιών: onlarissa.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης